AKTUELNO

Goruća tema ovih dana je razlika između korona virusa i sezonskog gripa, s obzirom na niz simptoma koji se preklapaju. Kako je pandemija COVID-19 izbila usred sezone zimske prehlade i gripa, može biti prilično teško primetiti da smo zapravo zaraženi.

Stručnjaci za Britanski Radio 2 savetuju da obratimo pažnju na dva glavna simptoma - kašalj i temperaturu, a ista radio stanica podelila je i audio snimak na kome možemo da čujemo kako na delu zvuči suv kašalj, koji se najčešće povezuje sa korona virusom, prenosi "Mirror".

"Voditeljka BBC-ja Laura Foster zabeležila je koristan opis dva glavna simptoma korona virusa", rekao je radijski voditelj Džeremi Vajn pre nego što je pustio sam snimak, a možete ga preslušati klikom OVDE.

"Dva glavna simptoma korona virusa na koje treba paziti jesu kontinuirani suvi kašalj i/ili groznica. Ako puno kijate, curi vam nos, imate glavobolju, možda ste bolesni, ali verovatno nemate korona virus", otpočela je Foster, a potom je dodala o kolikoj je temperaturi več i pokušala je da do tančina objasni o kakvom se kašlju radi.

Foto: Pixabay.com

"Kada kašljete, a ne iskašljavate nikakvu sluz, radi se o suvom kašlju. U suštini - nema gnojne supstance u vašem tkivu. Ovo nije povremeni kašalj tu i tamo. Govorimo o konstantnom kašlju za koji nema nikakvog drugog razloga poput pušenja ili pročišćavanja grla", istakla je.

Foster je istakla i da u slučaju temperature koja je viša od 37.8 °C treba posumnjati na COVID-19, a da ako nemate toplomer, možete ovo da detektujete tako što osećate vrućinu iznutra, a grudi i leđa su vam vreli na dodir.

"Ako imate bilo koji od ta dva simptoma, vi i svi sa kojima živite treba da ostanete kod kuće bar dve nedelje, a ako se simptomi pogoršaju i nikako ne prestaju, treba da kontaktirate lekarske službe", dodala je Foster.

#Kašalj

#koronavirus

'