AKTUELNO

Naučnici upozoravaju da koronavirus može da se prenese i preko infekcije oka. Malo je verovatno da virus može preko vazduha da zarazi oči, ali ukoliko oči dirate rukama, a pre toga ste npr. dodirivali neke površine, na kojima je ostao virus, onda virus može da se prenese i na oči.

-Ono što se često dešava vezano i za jedno i za drugo i za ruke i za oči, je to da mi diramo više lice i oči nego što smo zaista svesni i to je jako važno da se skrene pažnja - da se ne smeju dodirivati oči ili lice - savetuje oftamolog dr Mirko Jankov.

Foto: TV Pink Printscreen

Jankov kaže da, najbolji način da ljudi zaštite oči je pranje ruku, ali može i ova vežba da pomogne.

-Zamislite da ste u kuhinji i da ste ljutom papričicom namazali ruke, i da ne treba da dodirujete oko, a kada perete ruke perite ih toliko detaljno kao da treba da sperete papričicu - napomenuo je on.

Foto: Unsplash.com

Zaštitne naočare ne mogu da spreče da virus dođe do oka jer nisu hermetički zatvorene, često pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju sprečiće da virus dođe do oka, a najugorženiji su oni koji stavljaju sočiva jer svakodnevno moraju da ih menjaju i dodiruju rukama.

#OKO

#Oči

#koronavirus

'