AKTUELNO

Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, testirani su kao negativni samo četiri dana kasnije.

Samo četiri dana od otkrivanja virusa korona u Kini, neki od pacijenata testirani su kao negativni i to zahvaljujući jednom leku. Kineski zdravstveni radnici tvrde da lek "favipiravir" iz Japana, koji se koristi za lečenje nove vrste gripa, deluje i na pojedine pacijente zaražene virusom kovid-19.

Istraživači tvrde da je ovaj lek poznat i kao "avigan", a proizvodi ga japanska firma Fujifilm Toyama Chemical.

Zang Ksinmin, službenik kineskog Ministarstva nauke i tehnologije, izjavio je da su obavljena klinička ispitivanja nad 340 pacijenata u Vuhanu i Šenženu.

Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, testirani su kao negativni, u proseku, samo četiri dana kasnije, zahvaljujući terapiji "favipiravirom". S druge strane, pacijenti koji nisu dobili lek, u proseku su bili negativni na virus tek posle jedanaest dana.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Došlo je i do poboljšanog stanja pluća kod 91 posto pacijenata koji su uzimali lek, što je slučaj s 62 posto onih koji nisu koristili "favipiravir".

Kako prenosi "Gardijan", lek je delotvoran i siguran za primenu, a japanski lekari obavljaju slična klinička ispitivanja nad pacijentima s blagim i umerenim simptomima. Ipak, iz japanskog ministarstva zdravlja poručuju da favipiravir nije pomogao onima koji su ozbiljnije oboleli.

Lek "favipiravir" se primenjivao i 2016. godine nradi suzbijanja epidemije virusa ebola u afričkoj državi Gvineji.

#Lek

#koronavirus

'