AKTUELNO

Povećva se broj ljudi u svetu kojima je dijagnostikovan rak štitne žlezde. Prema istraživanju Agencije za rak Svetske zdravstvene organizacije od ovog karcinoma obolelo je više od milion osoba u trideset zemalja.

Rak štitne žlezde često se otkriva u ranoj fazi,  lečenje je "agresivno", iako nema visokog rizika za zdravlje.  Oboleli obično nemaju nikakve tegobe, pa se rak otkriva sluučajno prilikom pregleda. Obolevaju najčešće žene u srednjim godinama, a ako se pogleda statistika muškaracasa ovom vrstom karcinoma ima četiri puta manje. 

Nakon što se dijagnostikuje karcinom ove žlezde, lekari je uklanjaju , a pacijenti moraju tokom celog života da uzimaju terapiju. Lekar koji je vodio ovo istraživanje naglasio je da je neophodno pratiti globalni razvoj dijagnostikovanja ovog oboljenja. 

Foto: Pixabay.com

PROCENTI SLUČAJNO OTKRIVENIH

Od 2008. do 2012. godine procenat žena koje nisu imale nikakve simptome, i kojima je slučajno otkriven karcinom štitne žlezde je veliki. U Italiji i Hrvatskoj taj broj je 84%, u Slovačkoj i Francuskoj 83%. Preko sto hiljada žena ima rak štitne žlezde u Americi, Kini i Južnoj Koreji.

#Bolest

#Kancer

#Simptomi

'