AKTUELNO

Kako propolis čudesno utiče na naš imunitet saznajte upravo u sledećem tekstu.

Da li se sećate ranijih godina, imali smo nekako uvek u ovo doba godine sa početkom proleća one male ulične sajmove pčelarstva gde su bile, na drvenim tezgicama izložene prave riznice pčelinjih proizvoda, među kojima je bilo raznih vrsta meda i kombinacija sa saćem i propolisom? Ove godine nemamo takvih skupova. ali to nas neće ograničiti da kažemo nešto, što možda niste znali o jednom od ovih proizvoda. Propolis svakako zaslužuje posebnu pažnju , a rećićemo i zašto. Pre svega šta je tačno propolis?

Propolis je u suštini smeša voska i lepljivih materija koje pčele sakupljaju sa pupoljaka višegodišnjih biljaka. Pčele koriste propolis kao gradivni materijal za svoje košnice jer njime učvršćuju saće i zatvaraju pukotine. Ono što je možda najinteresantnije, a to je da pored svoje uloge prirodnog lepka, ovaj sastojak ima i jednu mnogo značajniju funkciju – služi i kao prirodno dezinfekciono sredstvo.

Dezinfekciona uloga

Propolis ima dezinfekcionu ulogu ćelija- saća košnice i celog staništa, jer propolis sadrži i eterična lako isparljiva ulja koja imaju antimikrobna svojstva. Dokazano je kroz istoriju da propolis deluje protiv mikroba, gljivica, virusa i zapaljenja, stimuliše regeneraciju tkiva (zbog toga su ga kroz istoriju često stavljali na sveže rane povređenih ratnika) i pojačava imunološku aktivnost organizma.

Jačanje imuniteta

Propolis za imunitet možete danas naći u raznim oblicima i proizvodima (razne tinkture, kapsule, tablete, prašak, u kremama, itd.). Prednost ovog prirodnog proizvoda je u tome što je vrsta prirodnog antibiotika koje ne može naškoditi našem organizmu, a mikroorganizmi nikako ne mogu postati otporni na njega. Kada je u pitanju imunitet, propolis se veoma često koristi jer ima povoljne efekte na organizam u celini. Naučnici su čak otišli korak dalje i otkrili da deluje čak i kod teških bolesti poput tumora jer ima antikancerogeno delovanje, podstiče regeneraciju tkiva.

Foto: Promo

Flavonoidi

Zdrav i jak imunitet nas štiti od bolesti i infekcija, a poznato je da imunološki sistem vremenom slabi tako da upravo zbog toga imamo slučaj da je uglavnom starija populacija sa godinama sve osetljivija i podložnija raznim oblicima bolesti. Propolis koji u svom sastavu nudi „flavonoide“ deluje i na aktivaciju i podršku ćelijskoj građi i regeneraciji i time zapravo podržava naš imuni sistem. Flavonodi su sekundarni proizvodi metabolizma biljaka i naravno nalaze se u propolisu jer ih pčele prikupljanju i obrađuju korišćenjem biljnog nektara. Flavonoidi utiču povoljno na ljudski organizam jer deluju kao moćni antioksidansi. Oni su, između ostalog, zaslužni za bogat ukus i boju nekih biljaka. Flavonoide inače ne možete naći u hrani životinjskog porekla, jer ga proizvode samo biljke, i najsigurniji izvor su svakako med i propolis.

Prečišćen i standardizovan propolis u preparatima

U poslednje vreme , pored propolisa u prirodnom obliku postoje i interesantne proizvodi zasnovani upravo na propolisu i na našem domaćem tržištu, a koje možete nabaviti u apotekama. Neophodno je samo prilikom nabavke u apotekama da se dobro raspitate kod vašeg farmaceuta, jer ipak nisu svi proizvodi na bazi propolisa u apotekama isti. Najbolje bi bilo da potražite neki proizvod koji sadrži ekstrakt propolisa bogat polifenolima (flavonoidi između ostalog) po mogućnosti prečišćen i standardizovan, jer na taj način dobijate veću efikasnost u jačanju imuniteta.

Foto: Promo

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#propolis

'