AKTUELNO

U našoj kulturi kada se spomene šljiva obično se misli na rakiju. Međutim, ovo voće je izuzetno bogato vitaminima i brojnim mineralima te predstavlja pravi lek iz prirode.

Šljive su odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno delovanje, ovaj vitamin pospešuje apsorpciju gvožđa, stimuliše rad imunog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija.

Od minerala u ovom voću nazastupljeniji su bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe, bor.

Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva.

Ova jedinjenja sprečavaju preveremeno staranje i eliminišu slobodne radikale koji su uzročnici brojnih bolesti.Nova naučna istraživanja potvrđuju da zeaksantin ima sposobnost filtracije UV zračenja zbog čega se smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju.

Šljiva je najukusnija ako se konzumira odmah nakon branja. Tada sadrži i veliku količinu biljnih vlakana koji pospešuju rad creva i bolje funkcionisanje sistema za varenje. Ipak, i pored ove činjenice, sušeni plod šljive je takođe izuzetno zdrav. Sadrži čak 6 puta više antioksidanasa nego sirov plod, pa je izuzetno korisna za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

Zbog visokog sadržaja kalijuma, ovo ukusno plavo voće je odličan regulator krvnog pritiska i osobe koje imaju ovu vrstu problema bi svakodnevno trebalo da jedu sirove ili suve šljive.

Visoka koncetracija vitamina C pomaže telu da lakše apsorbuje gvožđe, pa je zbog toga šljiva nezamenljiva i kada su u pitanju probeli sa lošom krvnom slikom i anemijom.Zbog svih ovih svojstava šljiva bi trebalo da bude nezaobilazno voće na meniju. Na našem podneblju ona obilato rađa i daje vrlo kvalitetan plod, te usled toga je i njena cena pristupačna za svakoga.

#Zdravlje

#šljiva