AKTUELNO

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, ističe da je potrebno da se građani i dalje pridržavaju mera i da nose maske.

Dr Ristić kaže da u Srbiji epidemija traje pet meseci i da su najverodostojnija naša iskustva stečena u tom periodu. 

- Niko nije očekivao da će ova epidemija da traje u kontinuitetu tako dugo. Predviđalo se, mada je to nemoguće predvideti, da se drugi pik desiti nešto kasnije, na jesen, što je karakteristično za viruse, jer im ne prija toplota. Međutim, ovaj virus je pokazao neke svoje karakteristike, da njemu prija toplota - naveo je Ristić za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, iskustvo u Srbiji je da virus napada i srce i pluća i druge organe.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nema tu pravila, kod nekog napada više organa, kod nekog samo pluća. Tu je velika razlika u kliničkoj slici koju imaju pacijenti - pojasnio je dr Ristić.

Prema njegovim rečima, dešavalo se da osoba mlada, bez drugih bolesti, premine od koronavirusa.

Dr Ristić ističe da preventivno možemo da delujemo noseći maske.

- Mislim da u svest građana treba da uđe da kada izađu iz kuće stave masku i da je ne skidaju dok se ne vrate kući. Ima i drugih preventivnih mera, kao što je dezinfekcija prostora - rekao je Ristić.

Vanja Milošević, ginekolog GAK Narodni front, govoreći o koronavirusu i trudnicama kaže da je činjenica da smo na veliki broj zaraženih osoba imali mali broj trudnica i dece.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sigurno je da ne znamo još dosta toga o virusu, ali znamo da treba da budemo odgovorni. Pitanje ličnog imuniteta je očito ovde glavna stvar, kako ko i na koji način nosi imunitet - naveo je Milošević.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#COVID-19

#Miljko Ristić

#Trudnice

#Vanja Milošević

#koronavirus