AKTUELNO

Saznajte kako izlečiti urinarnu infekciju bez upotrebe antibiotika.

Verovatno se skoro svako od vas u životu barem jednom susreo sa urinarnom infekcijom. Njeni simptomi znaju da budu vrlo neprijatni.

Urinarne infekcije se razvijaju kada bakterije prodiru u urinarni trakt i umnožavaju se.

URINARNE INFEKCIJE I ŠTA IH IZAZIVA?

Određeni sojevi bakterija mogu izazvati urinarne infekcije, koje mogu varirati od blagihdo teških.

Stepen ozbiljnosti urinarne infekcije zavisi od više faktora: imunog sistema, vrste bakterija, lokaliteta infekcije.

U skoro 90% slučajeva, bakterija Escherichia coli je uzrok urinarnih infekcija. E. coli se obično nalazi unutar creva, odakle putem otvora prelazi u urinarni trakt i izaziva infekciju.

Infekcije mogu uticati na jednu ili više oblasti unutar urinarnog trakta (uretru, bešiku, mokraćne kanale, bubrege).

ZAŠTO SE URINARNE INFEKCIJE ČEŠĆE JAVLJAJU KOD ŽENA?

Urinarne infekcije su druga najčešća vrsta infekcije u ljudskom organizmu. Češće se javljaju kod žena, a neretko i kod muškaraca.

Razlog češćeg javljanja urinarnih infekcija kod žena je pretežno anatomski: žene imaju kraću uretru, te bakterije lakše ulaze u mokraćnu bešiku.

Nacionalni institut za dijabetes, digestivne i bubrežne bolesti  je procenio da će 40 do 60% žena imati barem jednu urinarnu infekciju u svom životu.

Infekcije urinarnog trakta kod muškaraca su često povezane sa povećanom prostatom (benigna hipertrofija prostate). Ona blokira protok urina, što omogućava bakterijama lakše zauzimanje urinarnog trakta.

Foto: Promo

Simptomi urinarne infekcije su obično bol u donjem delu stomaka, bolno i učestalomokrenje, peckanje pri mokrenju, izostanak mokrenja, zamućen urin i druge.

Seks takođe može izazvati urinarnu infekciju, i to češće kod žena, jer se bakterijeiz analnog područja lakše premeste u blizinu otvora uretre.

Žene mogu smanjiti rizik od infekcije čišćenjem genitalnog područja pre bilo kakveseksualne aktivnosti i mokrenjem nakon toga.

Rizik od urinarne infekcije je veći kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

ZAŠTO ANTIBIOTICI PONEKAD “NE RADE” KOD URINARNIH INFEKCIJA?

Većina urinarnih infekcija nije ozbiljna. Ali ako se ne leči, infekcija se možeproširiti do bubrega i krvotoka, i postati opasna po život.

Infekcije bubrega mogu dovesti do oštećenja bubrega.

Mnogi lekari propisuju antibiotik radi saniranja urinarne infekcije i simptomi počnunestajati u roku od dva do tri dana nakon početka terapije.

Terapija antibioticima predstavlja standardni tretman lečenja urinarnih infekcija.Međutim stručnjaci primećuju da bakterije otporne na antibiotike smanjuju efikasnost nekih antibiotika u lečenju urinarnih infekcija.

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs