AKTUELNO

Naučnici upozoravaju da je od izuzetne važnosti za obuzdavanje epidemije da se zaraženi masovnim testiranjem otkriju.

U Srbiji će se uskoro na koronavirus testirati i do 30.000 građana, a masovno testiranje je od izuzetnog značaja za zaustavljanje podivljale epidemije, kažu stručnjaci. Oni navode da osobe zaražene koronom mogu da šire zarazu i 10 dana pre pojave simptoma, pa je neophodno da se potencijalni prenosioci, koji još nisu razvili simptome, što pre detektuju i stave u izolaciju.

Ovo je posebni bitno, naročito u ovom periodu kada je zbog novogodišnjih i božićnih praznika učestalost druženja, viđanja, šopinga i putovanja - još veća. Prvi simptomi koronavirusa se razvijaju obično pet-šest dana nakon infekcije, ali je period inkubacije ponekad i 14 dana, a kako stručnjaci kažu, osoba može biti zarazna i pre razvijanja simptoma, ali je obično najzaraznija dva dana pre simptoma i nekoliko dana nakon.

Pre postizanja tog maksimalnog nivoa koronavirusa u organizmu testovima je teško otkriti njegovo prisustvo, tako da se može desiti da ako se testirate, recimo, peti dan od kontakta sa zaraženim možete biti negativni, iako je virus u vama.

Test na četiri dana

Majkl Mina, profesor epidemiologije i imunologije na Harvardu, kako prenosi američki Tajm, zato preporučuje učestalo testiranje građana jeftinim i brzim antigenskim testovima, na četiri dana, kako bi se što pre otkrilo ko je nosilac virusa.

- Ukoliko bi se 50 odsto stanovništva testiralo brzim antigenskim testovima, na četiri dana, mogli bismo da se vratimo normalnom životu pre Božića - optimističan je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prof. dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, kaže za Kurir da RT-PCR detektuje prisustvo virusa nekoliko dana od inficiranja pa sve do kraja bolesti, a i nakon toga:

Jednostavno testiranje

- S druge strane, antigenski testovi, koji se sve više primenjuju, posebno kada je teška epidemiološka situacija, brzi su i jednostavni za izvođenje, a pritom detektuju direktno proteine virusa. Najpouzdaniji su u ranoj fazi infekcije - dva-tri dana pre i do šest dana nakon izbijanja simptoma. Ovi testovi su visokospecifični (preko 98 odsto), što znači da skoro nema lažno pozitivnih rezultata.

Vrste testova

RT-PCR Uzima se bris iz grla i nosa Otkriva prisustvo virusa u organizmu Rezultati za 24 do 48 sati Može detektovati i jako sitne delove genetskog materijala virusa, pa test može biti pozitivan i kada osoba nije zarazna Može se raditi na lični zahtev u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Cena testa na lični zahtev 6.000 dinara za naše državljane i 14.110 za strance Antigenski testovi Uzima se bris iz grla i nosa Otkriva prisustvo proteina virusa u organizmu Rezultati za pola sata Mogu se raditi u državnim zdravstvenim ustanovama, ali ih nude i pojedine privatne U državnim ustanovama besplatni za one kod kojih postoji sumnja, u privatnim koštaju oko 4.000 dinara

#Zdravlje

#koronavirus

#testiranje