AKTUELNO

Kristijan Drosten, glavni nemački epidemiolog, upozorio je na opasnost od soja virusa MERS (Bliskoistočni respiratorni sindrom), za koji kaže da ima potencijal da postane “sledeći kandidat za pandemiju”.

Nauka poklanja dovoljno pažnje virusu SARS-Cov-2, koji je izazvao sadašnju pandemiju.

– Sve što tu može da se uradi neko već radi - rekao je Drosten za ekonomski portal “Kapital” i najavio da će se sa grupom naučnika pozabaviti drugim virusima.

Mers-CoV može da izazove smrtonosne infekcije disajnih puteva. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svrstava ga u “prioritetne bolesti”, što znači da se njenom istraživanju i razvoju lekova mora posvetiti najveća pažnja.

Najviše slučajeva u Saudijskoj Arabiji

Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) pripada grupi korona virusa. Po definiciji Instituta “Robert Koh” (RKI), MERS-CoV je infekcija gornjih disajnih puteva, koja je prvi put zabeležena 2012. na Arabijskom polustrvu.

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

Do septembra 2020. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zabeležio je više od 2.500 slučajeva u 27 zemalja, među njima 800 sa smrtnim ishodom. Do sada je najveći skok infekcija registrovan 2014, sa 750 slučajeva. Ove godine zabeležen je 61 slučaj, svi na Arabijskom poluostrvu, prenosi "Blik".

Jednogrba kamila kao izvor zaraze

Kao i virus SARS-CoV-2, MERS-CoV je zoonotski uzročnik, što znači da može da se prenese sa životinje na čoveka. Stručnjaci SZO smatraju da je izvor zaraze najverovatnije dromedar, jednogrba kamila. Vreme inkubacije je uglavnom dve nedelje.

Kod zdravih ljudi infekcija Mersom uglavnom ili ne izaziva nikakve simptome, ili su oni blagi, slični simptomima gripa: povišena temperature, kašalj, otežano disanje i ponekad dijareju, slično kao kod infekcije novim korona virusom. Kod težih oblika infekcije Mersom, moguće je i zapaljenje pluća, koje može da pređe u akutni respiratorni distres sindrom, naglo popuštanje respiratornog sistema.

#koronavirus