AKTUELNO

Tokom poslednjih nekoliko meseci pojavili su se različiti neobični simptomi koji upozoravaju na kovid 19.

Gubitak mirisa i ukusa jedan je od glavnih simptoma. Uporni metalni ukus u ustima manje je poznat simptom i naziva se parageuzija. Može imati širok spektar uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraženi su simptomi kovida 19.

- Kod mnogih ljude koji imaju virusnu infekciju gornjih disajnih puteva, opažanje ukusa često je otupljeno ili sekundarno zbog rinitisa i nosne opstrukcije, ili od direktnih virusnih povreda olfaktornog neuroepitela - navedeno je u studiji.

Retronazalni njuh, kombinacija ortonazalnog mirisa i ukusa, je senzorni proces koji omogućava ljudima da percipiraju ukus, koji se definiše kao percepcija bilo čega izvan pet dimenzija ukusa hrane - slatke, slane, gorke, kisele i ljute.

- Jedna 59-godišnja žena dovedena je kod nas kolima hitne pomoći 29. marta 2020. godine, usled višednevnog otežanog disanja, malaksalosti i gubitka apetita. Otprilike nedelju dana pre prijema pacijentkinja je počela da oseća znatno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ovi simptomi su bili izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna. Hrana u kojoj inače uživa imala je ukus metala - naveli su lekari.

Foto: Pixabay.com

Tokom dodatnih ispitivanja pacijentkinja je otkrila da polako gubi sposobnost mirisa koja je napredovala do potpune anosmije u odsustvu zagušenja ili bilo kakvih drugih nazalnih simptoma. Rezultat na korona virus bio je pozitivan 2. aprila.

Virus takođe može da izazove otežano disanje, dijareju i gubitak apetita.

- Metalni ukus obično nije ozbiljan i može da bude simptom različitih stvari - rekli su iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije i dodali da će lečenje zavisiti od uzroka.

- Najčešći uzroci metalnog ukusa uključuju bolesti desni, uzimanje lekova poput antibiotika, lečenje karcinoma ili prehlade, infekciju sinusa i druge probleme sa disajnim putevima. Ponekad se metalni ukus može povezati sa problemom mirisa. Ne postoji nijedan način za lečenje ili sprečavanje metalnog ukusa u ustima - ističu lekari.

U nekim slučajevima ovaj neprijatni simptom može da se povuče sam od sebe; na primer, ako prestanete da uzimate vitamine ili gvožđe.

Neki lekovi takođe mogu dati metalni ukus u ustima. Proverite kod svog lekara i obavestite ga ako imate ovaj neželjeni efekat. Možda prelazak na drugi lek može da pomogne, ali nemojte prekidati terapiju bez prethodnog razgovora sa lekarom.

#koronavirus

#kovid 19

#simptom

#ukus