AKTUELNO

Kada treba da primimo drugu dozu vakcine, postoje li neželjene reakcije i koje, kada stičemo imunitet i koliko dugo smo nakon vakcinacije zaštićeni od infekcije kovid-19, pitali smo prof. dr Radmila Petrovića, epidemiologa.

Prema trenutno dostupnim saznanjima, sve vakcine protiv kovid-19 infekcije, čija je primena počela kod nas i u svetu, daju se u dve doze sa određenim razmakom, a u cilju postizanja odgovarajuće zaštite. Kako su prvi građani u Srbiji vakcinisani krajem decembra, veliki broj njih uveliko prima drugu dozu ove vakcine.

– Ne radi se ovde o revakcinaciji, već o primarnoj vakcinaciji, koja se daje u dve doze. Da li će nam biti neophodna ponovna vakcinacija, odnosno revakcinacija nakon određenog vremenskog perioda i sa koliko doza, zasad nije poznato. To ćemo znati tek kada vidimo koliko će trajati imunitet nakon ove dve doze – objašnjava prof. dr Radmilo Petrović, epidemiolog, i otkriva nam sve što treba da znamo o drugoj dozi vakcine.

1. Da li je potrebna prijava za drugu dozu vakcine?

– Za primanje druge doze nije potrebna nova prijava, jer su svi podaci registrovani prilikom prijavljivanja za vakcinaciju putem portala e-Uprave ili telefonom. Evidentirano je kada je neko primio prvu dozu i nadležne službe će ga obavestiti kada treba da dođe da primi drugu dozu.

2. Da li će me obavestiti o terminu i mestu?

– Dan ili dva ranije građani će dobiti SMS poruku i mejl u kome će tačno stajati koji dan, u koje vreme i na kojoj adresi će primiti drugu dozu vakcine.

3. Kada treba da primim drugu dozu?

– Termin predviđen za primanje druge doze je 21 dan nakon prve, ne računajući taj dan kada ste vakcinisani, ali može i 28. dana od prve doze. Naravno, izuzetak je Astra Zeneka vakcina jer se druga doza daje tek posle 12 nedelja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

4. Šta ako iz nekog razloga ne mogu da primim drugu dozu u ovom terminu?

– Treba da je primite čim budete mogli. Ako ste bolesni, da se prvo izlečite, pa tek onda da primite drugu dozu. Neće biti posledica zbog ovog odlaganja, ali nivo zaštite biće smanjen u odnosu na onaj koji biste imali da ste drugu dozu vakcine primili u optimalnom vremenskom roku. Siguran sam da će nadležne službe pozvati sve građane koji se ne pojave da prime drugu dozu i sa njima dogovoriti nov termin

5. Šta ako ne dobijem obaveštenje o terminu?

- Ako ne dobijete obaveštenje o terminu za drugu dozu, potrebno je da tačno 21 dan nakon primanja prve doze dođete na punkt na kome ste se vakcinisali, da se prijavite, a zaposleni će vas naći u sistemu i sigurno ćete primiti drugu dozu cepiva.

6. Da li su neželjene reakcije posle druge doze vakcine jače?

– Nisu jače, mislim da su iste kao i nakon prve doze i uglavnom je reč o lokalnom crvenilu, otoku na mestu uboda igle i blago povišenoj temperaturi koja prolazi za dan-dva.

7. Kada stičemo imunitet posle primanja druge doze?

– Mesec dana nakon druge doze vakcine postiže se maksimalan zaštitni efekat. Videćemo koliko će trajati imunitet, pa onda možemo da pričamo o revakcinaciji.

8. Šta treba da ponesem sa sobom kada krenem da primim drugu dozu vakcine?

– Kada krenete da primate drugu dozu vakcine, ponesite ličnu kartu i potvrdu o dobijanju prve doze vakcine.

9. Kada možemo da proverimo antitela nakon druge doze?

– Treba da prođe 30 dana od dana primanja druge doze vakcine da bi se proverila antitela. Pretpostavljam da ta provera neće biti o trošku države već da ćete to, ako želite, morati da uradite o svom trošku.

10. Da li mesec dana nakon druge doze možemo da zaboravimo na masku?

– Maske treba da nosimo sve dok se ne smiri situacija sa pandemijom. Maska se ne nosi radi nekog drugog ili zbog mera koje je propisao Krizni štab već zbog nas samih i naših najbližih koje tako štitimo.

Kako da se prijavite za vakcinu

Prijavljivanje za vakcinaciju moguće je telefonom putem pozivnog centra na broj - 0800 222 334. Radno vreme pozivnog centra je od 8 do 20 sati svakog dana

Takođe, na sajtu e-uprave može se popuniti jednostavan upitnik u kome uz lične podatke, možete napisati i koju vakcinu iz ponude želite da primite.

#Vakcina