AKTUELNO

Stručnjaci se slažu da bi vam navika započinjanja dana zdravim doručkom mogla pomoći da izgubite kilograme.

Često se govori da je doručak najvažniji obrok tokom dana – i to naročito važi ukoliko pazite na svaku kaloriju koju unesete. Ali nije svaki doručak podjednako hranljiv. Ako redovno posežete za nezdravim namirnicama, možete zaboraviti na gubitak kilograma ili održavanje zdrave težine.

Foto: Pixabay.com

Takođe, istraživanja navode da bi jedan izvor proteina mogao da bude idealan doručak za mršavljenje. Reč je o jajima. Ako je verovati studiji koju finansira Američki odbor za jaja, ljudi koji jedu ovu namirnicu za doručak mogu tokom osam nedelja da ostvare čak 65 posto veći gubitak kilograma u odnosu na ljude koji nisu obraćali pažnju na unos kalorija. Ovo istraživanje je objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition i International Journal of Obesity.

Takođe, studija objavljena u Nutrition Research sugeriše da jaja mogu da stabilizuju nivo šećera u krvi i suzbiju glad.

Nutricionista Alisa Pajk predlaže da bi ljudi, ukoliko žele nutritivno kvalitetan doručak, trebalo da se usredsrede na hranu s visokim udelom proteina i vlaknima jer vam oni mogu da vam pomognu da se duže osećate siti, prenosi The Healthy.

Foto: Unsplash.com

Upravo zato su jaja idealan odabir.

Dva jaja imaju oko 180 kalorija i 14 grama proteina. Takođe sadrže vitamine poput B12, riboflavina, selena i vitamina A, kaže Pajk. Uz to su jeftina i jednostavna za pripremu.

#mršavljenje