Anemiju ne izaziva gladovanje, već pogrešan izbor namirnica.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom je anemija koja se razvija kao posledica nedostatka gvožđa.
Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste malokrvnosti. Simptomi su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.
Najbolji način da se pobedi deficit gvožđa u organizmu jeste da se ono unese putem odgovarajućih namirnica. To su, pre svih, iznutrice, pečurke, sušeno voće, žumance, riba - posebno tunjevina, školjke, mahunarke, rotkvice, meso - posebno pileće i ćureće.
Namirnica sa dosta vitamina C podstiču apsorpciju gvožđa, tako da je dobro uz obrok popijete i čašu ceđenog soka od pomorandže ili limunadu. Poželjno je i da se vitamin C uzima u praškastom obliku, do dva grama na dan.
Takođe, trebalo bi da se provodi što više vremena na svežem vazduhu i pešači barem sat dnevno. Kafu, alkohol i gazirana pića trebalo bi svesti na minimum.
Ponedeljak
Doručak: čaša limunade zasleđene medom, dva barena jaja, dva parčeta hleba i sveža paprika
Ručak: riba po izboru začinjena maslinovim uljem i belim lukom, pečena u foliji u rerni, prelivena limunovim sokom, krompir-salata sa dosta crnog luka
Večera: pileća džigerica sa crnim lukom i jabukama
Utorak
Doručak: bademi, orasi, suve kajsije i ovsene žitarice - sve pomešano sa jogurtom
Ručak: šampinjoni dinstani sa belim pilećim mesom i crnim lukom, čaša limunade i zelena salata
Večera: bareni grašak sa tunjevinom
Sreda
Doručak: domaća riblja pašteta sa prepečenim hlebom i čaša sveže ceđenog soka od pomorandžeRučak: škembići u saftu i zelena salataVečera: salata od pilećeg belog mesa, pasulja, kukuruza šećerca, crnog luka, krompira i šargarepe
Četvrtak
Doručak: omlet sa pečurkama i integralni hleb, čaša limunade
Ručak: losos na žaru i krem-čorba od brokolija, karfiola i krompira začinjena sa dosta belog luka
Večera: domaći mladi sir sa salatom od pečenih paprika začinjenih belim lukom
Petak
Doručak: makaroni sa tunjevinom i zelena salata
Ručak: ćuretina sa mlincima i salata od svežeg povrća
Večera: projara sa raznim povrćem i šolja kefira