AKTUELNO

Da li ste znali da kiseli kupus sadrži fitonutrijente, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca?

Pravilna ishrana podrazumeva balansirano konzumiranje svih minerala i vitamina. Jedna od namirnica koja je izuzetno bogata nutritivnom vrednošću svakako je kiseli kupus. Izuzetno je hranljiv i kad se jede svež, a ukišeljen kiseli kupus nezaobilazna je namirnica tokom dugih zimskih dana.

Foto: Wikipedia.org/Alina Zienowicz Ala z

Sarma, podvarak i još đakonija od kupusa, svake zime mirisom zapljusnu gotovo svaku kuhinju.Međutim, postoje domaćice koje izbegavaju pripremu kiselog kupusa zbog "teških" i ponekad neprijatnih mirisa koji se šire.

Da biste to izbegli, evo saveta: Čim stavite kupus da se kuva, na suprotnu ringlu stavite šerpu sa bar dve litre vodom u koju ćete potopiti bosiljak, ruzmarin i malo limuna. Šerpa osveživač treba da stoji na šporetu isto onoliko koliko stoji i šerpa sa kupusom.

Vitamin C nije jedini vitamin koji sadrži kupus. Lekovita svojstva kupusa odavno se znaju a naučnici su potvrdili da se fitonutrijenti, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca, nalaze u kiselom kupusu. Upravo zbog ovog sastava, kiseli kupus se preporučuje svim ljudima koji imaju osetljiv želudac.

Pročitajte koja još lekovita svojstva ima ova zdrava hrana:

- Isceljuje oštećenu kožu izazvanu prekomernom izlaganju UV zraka.

- Podmlađuje kožu

- Ublažava stres

- Poboljšava raspoloženje

- Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12

- Pomaže pri izgradnje kostiju

- Jača imunitet

- Blagotvorno deluje na organe za varenje, želudac i creva

- Pomaže pri izlučivanju štetnih materija iᴢ organizma

- Snižava povišeni holesterol

Autor: Pink.rs

#Kupus