AKTUELNO

Saznajte pomoću kog preparata se kalcijum najbolje ugrađuje u kosti.

Donedavno su preparati kalcijuma bili obavezan dodatak terapiji osteoporoze, ali najnovija istraživanja pokazuju da upotreba preparata kalcijuma ima mali uticaj na izgradnju kostiju, a može imati nesagledive posledice po zdravlje.

Meta analiza velikog broja studija na 8.000 ljudi objavljena u medicinskom časopisu British Medical Journal 2010. godine pokazala je da uzimanje preparata kalcijuma povećava rizik od nastanka infarkta miokarda za preko 30 procenata. Studije koje su usledile potvrdile su negativan uticaj preparata kalcijuma na srce i krvne sudove, zglobnu hrskavicu, bubrege i gastrointestinalni trakt. Konačno, velika studija iz 2014. godine objavljena u Journal of Bone Metabolism, dovela je u pitanje uopšte mesto preparata kalcijuma u savremenom pristupu osteoporozi.

Kako preparati kalcijuma utiču na naše zdravlje?

Visoke doze kalcijuma talože se najviše u krvnim sudovima gde stvaraju kalcifikovane naslage. Krvni sudovi srca zbog toga postaju krti i gube elastičnost. Kalcijum se nekontrolisano taloži i u zglobnoj hrskavici i dovodi do okoštavanja. Posledice su smanjena pokretljivost, bol i otok, a pri pokretima se čuje karakteristično krckanje i škripanje. Dodatno, preparati kalcijuma dovode do stvaranja kamenja u bubregu, i mogu ih ozbiljno oštetiti.

Šta nam govore nove preporuke?

Umesto preparata kalcijuma, preporučuje se unos vitamina K2 i D3, koji su superiorna kombinacija u odnosu na pojedinačne komponente i kalcijum. Da bi telo bilo u stanju da pravilno iskoristi kalcijumiz hrane, neophodan je vitamin D3, dok vitamin K2 ima ulogu „saobraćajca“. Aktivacijom proteina osteokalcina, vitamin K2 "preusmerava" kalcijum u kost, a aktivacijom proteina MGP, sprečava taloženje kalcijuma u drugim organima. Vitamin K2 je, dakle, karika koja nedostaje i stoga je uz vitamin D3 uvek potrebno uzimati i vitamin K2.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: promo

#Kalcijum

#Kosti

#Zdravlje kostiju