AKTUELNO

Kako sprečiti slivanje sekreta iz nosa na prirodan način.

Sluzokoža nosa koja oblaže nosne šupljine bogata je žlezdama koje luče sekret kojim se održava potrebna vlažnost nosa. Ova sluz je pretežno sastavljena od vode i stalno se obnavlja. U normalnim uslovima sluznica nosa proizvede oko pola litra sluzi za 24 časa, što joj omugućava da održi vlažnost i zagreje udahnuti vazduh. U kojim uslovima slivanje sekreta iz nosa predstavlja signal bolesti i zašto dolazi do njega?

Kada se sekret pojavljuje?

Curenje nosa je redovan pratilac infekcija poput prehlade i gripa. U ovom slučaju sluz ima i zaštitnu ulogu-sprečava dalje širenje infekcije na pluća i disajne puteve.

Prisustvo alergena, takođe dovodi do imunološke reakcije koja izaziva povećanu produkciju sekreta u nosu.

Iako naizgled bezazleno, sekret može da se zadrži u sinusnim šupljima i dovede do upale sinusa ili u Eustahijevoj tubi kada nastaje upala uha.

Da ne bi dozvolili da dođe do većih komplikacija, poput ove, potrebno je da reagujete na prve simptome slivanja sekreta iz nosa.

Šta pokazuje boja sekreta?

Boja sekreta iz nosa može biti različita i usmeriti nas ka adekvatnoj terapiji:

Bistra

Bela – curenje nosa je najverovatnije uzrokovano alergijama ili ukazuje na početak prehlade, kada sluzokoža gubi vlagu i postaje bela. Otud i takva boja sekreta.

Savet: U ovom slučaju je potrebno vratiti vlagu našoj sluzokoži pa se preporučuje primena izotoničnih ili hipertoničnih rastora za svakodnevnu toaletu nosa i/ili rastora za alergije na prirodnoj bazi.

Žuto-zelena

Kruže priče da je zelena sluz znak bakterijske, a žuta virusne infekcije. To ne mora da bude tačno, ali svakako ukazuje na to da imuni sistem pokušava da se izbori sa nekom infekcijom. Boja nastaje zbog velike količine belih krvnih zrnaca koji za sobom ostavljaju zelenkasti enzim.

Savet: Preporuka u borbi protiv ove vrste sekreta, za olakšano izbacivanje sekreta bi bili preparati na bazi propolisa i N-acetilcisteina, jer na prirodan način pomažu eliminaciji i virusa i bakterija, bez neželjenih efekata.

Foto: Promo

Siva

Ako iz nosa izbacite sive stvrdnute komadiće sluzi, moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji sinusa. Gljivična infekcija sinusa se može pojaviti zbog prethodne ozlede nosa ili dugoročne upale nosa, kao i oslabljenog imuniteta.

Savet: obavezno jačajte svoj imunitet i koristite sprejeve za nos na bazi standardizovanog prečišćenog propolisa i N-acetilcisteina koji će omogućiti razlaganje ove sluzi i njeno lakše izbacivanje.

Crvena

Potiče iz krvi od popucalih kapilara, što se najčešće dešava kada jako duvate nos ili vam je sluzokoža previše suva.

Savet: Koristite ovlaživače vazduha u prostorijama i redovodno održavajte toaletu nosa hipertoničnim rastvorom za nos.

Vaše telo vas upozorava kada slabi, a jedan od signala je upravo slivanje sekreta iz nosa. Slušajte njegove signale, naučite da ih prepoznate i razlikujete, poput značenja boja sekreta iz nosa, i reaguje adekvatno i na vreme.

Autor: Pink.rs

#Nos

#Zdravlje

#sekret