AKTUELNO

Kakva nam je brzina metabolizma zavisi od mnogo faktora - od genetike, godina, pola, ali i od životnih navika na koje možemo da utičemo.

Brzina matabolizma je brzina kojom telo sagoreva kalorije, što utiče na to koliko lako dobijamo, odnosno, gubimo kilograme. Ugledni endokrinolog Frančesko Celi otkriva neobične načina kako da ubrzamo metabolizam.

Smanjite temperaturu u spavaćoj sobi

Foto: Pixabay.com

Spavanje u hladnijoj prostoriji povoljno deluje na zdravlje ,a novost je i da ubrzava metabolizam. U istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, provedenom na 20 muških dobrovoljaca, rezultati su prikazali povećanu potrošnju kalorija tokom spavanja ako je temperaturu manja od 17 stepeni.

Popijte dodatnu šoljicu kafe

Foto: Unsplash.com

Nekoliko manjih studija pokazalo je povezanost između konzumacije kofeina, povećane metaboličke brzine i smanjenog rizika za dijabetes tipa 2. Doktor Celi otkriva da je razlog taj što kofein pomaže organizmu da razgradi masnoću. Ipak, važno je da ne preterujete. Previše pića s kofeinom dnevno može izazvati nervozu, mučninu ili nesanicu.

Grickajte nešto ljuto

Dokazano je da kapsaicin, koji se nalazi u začinjenom čiliju, podiže telesnu temperaturu i ubrzava procese varenja i gubitak masnoće. Hrana bogata belančevinama (meso, riba, piletina…) brže se vari kad joj se doda bar malo čilija. Ruski lekari tvrde da redovno uzimanje ljute hrane u malim količinima usprava starenje i jača imunitet.

#Metabolizam

#ubrzavanje