AKTUELNO

U klasičnom režimu ishrane, meso predstavlja osnovni izvor proteina, a prema savetima nutricionista potrebno vam je bar oko 15 odsto proteina dnevno.

Međutim, ako stalno jedete meso, možete se i te kako ugojiti. Ukoliko razmišljate da promenite tu naviku, postoje namirnice koje predstavljaju zdravu i ukusnu zamenu za njega.

Foto: Pexels

SOJA. Biljka koja se uveliko koristi kao zamena za meso, a od ukupne količine biljnih proteina u svetskoj proizvodnji, čak 2/3 se dobijaju od soje, a od biljnih ulja 1/3 dolazi od soje. Soja sadrži sve esencijalne aminokiseline bez kojih organizam ne može da funkcioniše.

Bogata je tiaminom, riboflavinom, folnom kiselinom, vitaminima B6, C, E i K, gvožđem, kalijumom, natrijumom i jodom. Soja spada u antialergijske namirnice i ne sme se konzumirati u sirovom obliku. U ishrani se koristi tek kad se termički obradi. Moguće je naći soju u obliku zamene za meso, kao što su pljeskavice od soje.

GRAŠAK. Jedan je od najpristupačnijih izvora proteina u svetu, a čini trećinu od dnevne upotrebe. Bogat je vlaknima, mineralima, vitaminima K, C, E, B, a sadrži i lecitin, inače dobar za nervni sistem.

Foto: Unsplash.com

CVEKLA. Povrće koje se od davnina koristi protiv starenja i anemije. Bogata je antioksidansima, kalcijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, manganom, jodom, vitaminima B1, B2, B12 i C. Cvekla sadrži malo kalorija, kompletne proteine i kao takva regeneriše jetru. Kao biljka u celini, poznata je po antikancerogenom dejstvu.

KIKIRIKI. On sadrži oko 28 odsto proteina, što skoro duplo prelazi potrebnu dnevnu količinu. Kikiriki sadrži mononezasićene masne kiseline zahvaljujući kojima leči od kardiovaskularnih oboljenja. Bogat je još i belančevinama, vlaknima, gvožđem, cinkom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, a veliki plus mu je što ne sadrži loš holesterol.

Važno je napomenuti da ovo svakako ne znači da meso treba potpuno da izbacite iz ishrane, jer i ono ima vitamine koje su nekad neophodni vašem organizmu.

Autor: Pink.rs

#Meso