AKTUELNO

Kada se radi o ishrani dece, bebe su tu najmanje zahtevne. Mamino mleko i/ili formula sasvim zadovoljavaju njene potrebe.

Međutim, kako deca rastu, tako se proširuje i njihov jelovnik, a mnogi roditelji nisu sigurni koji je to najbolji izbor.

- Najvažnija stvar koju roditelji treba da znaju jeste da svako dete ima drugačiji apetit i da te razlike treba poštovati.

Prva hrana sa kojom se beba susreće je majčino mleko i ono je najbolja hrana sve do šestog meseca života. Međutim, sa uvođenjem nemlečne ishrane ne morate nužno čekati da beba napuni šest meseci, jer je i ovo individualno, pa će neke bebe već oko četvrtog meseca pokazati "interesovanje" za drugu hranu. Zato je važno da ovo pratite i prepoznate.

Foto: Pixabay.com

Kada dete napuni godinu dana, postaje jako bitan socijalni aspekt u ishrani, kako bi razvilo dobar odnos prema hrani. To znači da mu već nakon prve godine možete dozvoliti da se samo služi sa priborom za jelo, naravno, ako je za to zainteresovano, a ukoliko nije, pustite ga da jede prstićima i da se uprlja.

Kada postanu malo stariji, možete im dozvoliti da učestvuju sa vama u pripremi nekih lakših jela, a ne zaboravite ni na ogroman uticaj vaših navika u ishrani na izbore i navike koje će deca u budućnosti imati - kaže nutricionistkinja Marija Đurković i otkriva okvirnu ishranu dece po uzrastima, od 6 meseci do 5 godina:

6 meseci - 1 godina

Beba od 6 meseci može početi da jede meso, ribu, jaja, žitarice i maslinovo ulje. Od 8. meseca se uvode semenke i fermentisani mlečni proizvodi.

1 godina - 3 godine

Deca u ovom uzrastu već jedu sve namirnice i imaju 3 glavna obroka, plus 2-3 užine. Dozvolite im da koriste kašiku i viljušku i nemojte da insistirate na količini.

3 godine - 5 godina

U ovom uzrastu ostaje isti broj obroka, samo što se povećava apetit i počinju sami da traže slatko. Potrudite se da to budu zdrave užine: griz, domaći sladoled, sutlijaš, jogurt.

Autor: Pink.rs

#Ishrana