AKTUELNO

Istraživanja pokazuju da se više od 80 odsto bolesti može sprečiti ili izlečiti ukoliko se otkriju na vreme.

Kada se bolest pravovremeno dijagnostikuje, šanse za izlečenje su velike, a redovni ultrazvučni pregledi pomažu kod ranog otkrivanja i faktora rizika za pojavu raznih oboljenja. Ultrazvučnim pregledima moguće je dijagnostikovati gotovo sve maligne i benigne tumorske promene zatim promene kao što su nodusi, ciste, kalkulusi, promene u strukturi organa, veličine organa kao i njihov položaj.

Foto: Pixabay.com

Ultrazvuk je bezbolna i neinvazivna metoda koja koristi zvučne talase za proizvodnju slika određenih parenhimatoznih (jetra, slezina, bubrezi, pankreas..) i drugih organa (žučna kesa, abdominalna aorta, mokraćna bešika, štitasta žlezda, dojke, prostata, limfne žlezde..) Ne koristi jonizujuće zračenje. Pri ultrazvučnom pregledu pacijent oslobodi ciljani deo tela, nanese se gel na kožu, pacijent leži na leđima i pri pregledu biva okrenut na levu ili desnu stranu.

Postoji više vrsta ultrazvuka: ultrazvuk štitaste žlezde, dojki, abdomena, urotrakta, testisa, mekih tkiva vrata, pazuha, prepona, koštanomišićnog sistema, ultrazvuk u ginekologiji i trudnoći, kao i dopler pregledi pri pregledu arterija i vena.

Nijedan ultrazvučni pregled ne traje duže od 30 minuta, a putem njega se može otkriti oboljenje, a neretko i spasiti život

Autor: Pink.rs

#ultrazvuk