AKTUELNO

Osim što su ukusne, one su i veoma zdrave jer podstiču imunitet i sadrže mnogo vitamina. Možete da ih spremate u raznim kombinacijama, od kolača, torti, do jagoda prelivenih šlagom i čokoladom.

Sezona jagoda je uveliko počela, pa mnoge domaćice spremaju razne poslastice od ovog voća. Međutim, jedna grupa ljudi bi trebalo da smanji konzumiranje ovog voća ili da ga potpuno izbaci.

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidansi. Preporučuju se deci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B grupe, kao i minerale mangan, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Iako su idealna poslastica i osveženje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate, pogotovo kada je reč o mlađoj deci koja mogu da imaju alergiju na ovo voće.

Nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom telesne težine ili visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća uneti u organizam na dnevnoj bazi, objavljeno je na sajtu Medical daily.

Lekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva-tri puta sedmično između 17 i 19 sati poslepodne.