AKTUELNO

Eukaliptus je zimzeleno drvo koje se naširoko koristi zbog svojih lekovitih svojstava.

Možda je najpoznatiji kao glavni izvor ishrane koale. Za ovu neraskidivu ljubav između koale i ovog zelenog lista vezuje se i mit da su koale često omamljene od eukaliptusa ali, to je potpuno netačno. Naime, listovi imaju jako malo hranljivih materija pa je koalama potrebno više sna nego većini životinja, što im u suštini pomaže da štede energiju.

Postoji više od 700 vrsta eukaliptusa a sam naziv Eukaliptus, dolazi nam – naravno – od grčkih reči eu-, bunar i kaluptos, poklopac, što znači „dobro pokriven”, i opisuje njegov operkulum .Drvenasti plodovi ili kapsule su konusnog oblika i imaju zaliske na kraju koji se otvaraju i oslobađaju seme u obliku štapa i dužine oko 1 mm, žuto-braon boje.

Iako je poreklom iz Australije, ovo popularno drvo sada raste u mnogim delovima sveta. Od listova eukaliptusa može se napraviti čaj, kao i esencijalno ulje za lokalnu upotrebu ili inhalaciju. Pazite da ovaj čaj ne zamenite sa uljem eukaliptusa, koje može biti toksično ako se konzumira. Izaberite čaj sa oznakom „čaj od lišća eukaliptusa“  i nemojte dodavati esencijalno ulje eukaliptusa u svoj čaj.

Zdravstvene prednosti eukaliptusa

Pre svega, listovi eukaliptusa su odličan izvor antioksidanata, posebno flavonoida, koji štite telo odoksidativnog stresa i oštećenja slobodnih radikala. Glavni flavonoidi u eukaliptusu uključuju katehine, izorhamnetin, luteolin, kempferol, floretin i kvercetin. Ishrana bogata ovim jedinjenjima možezaštititi od određenih karcinoma, srčanih bolesti i demencije.

Na primer, velika studija koja je uključivala 38.180 muškaraca i 60.289 žena otkrila je da je ishrana bogata flavonoidima povezana sa 18% manjim rizikom od fatalnih bolesti srca. Čaj od eukaliptusa je dobar izvor ovih antioksidanata i generalno je bezbedan za odrasle. Međutim, deca su pod visokim rizikom od toksičnosti eukaliptusa i trebalo bi da dobiju odobrenje od zdravstvenog radnika pre nego što piju ovaj čaj!

Eukaliptus može ublažiti simptome prehlade i široko se koristi kao prirodni lek za grip, te je čest sastojak u proizvodima protiv prehlade i kašlja. Istraživanja su pokazala da može smanjiti sluz i proširiti bronhije i bronhiole vaših pluća. Njegov sastojak eukaliptol može pomoći u poboljšanju simptoma astme.

Takođe je prirodni antiinflamatorni agens.

Eukaliptus i koža

Eukaliptus je sjajan za suvu kožu i može je poboljšati povećanjem sadržaja keramida, vrste masnih kiselina u koži koja je odgovorna za održavanje njene barijere i zadržavanje njene vlage. Oni kojiimaju suvu kožu, perut ili kožne poremećaje poput dermatitisa i psorijaze obično imaju niže nivo ekeramida.

Utvrđeno je da ekstrakt lista eukaliptusa podstiče njegovu lokalnu proizvodnju u koži, povećavasposobnost zadržavanja vode i kreira zaštitnu barijeru. Eukaliptus takođe sadrži jedinjenje zvano makrokarpalni A, koje dodatno stimuliše proizvodnju keramida.

Foto: Pixabay.com

Eukaliptus za opuštanje i protiv stresa

Veruje se da eukaliptus smanjuje simptome stresa. U jednoj studiji, 62 zdrava čoveka doživela suznačajno smanjenje anksioznosti pre operacije nakon udisanja ulja eukaliptusa. I to sve zahvaljujući eukaliptolu, za koji je utvrđeno da poseduje svojstva protiv anksioznosti.

Štaviše, udisanje ulja eukaliptusa tokom 30 minuta povezano je sa nižim krvnim pritiskom kod pacijenata posle operacija, što sugeriše da ima smirujući efekat.

Istraživači veruju da smanjuje aktivnost simpatičkog nervnog sistema ⁠— sistema koji reaguje nastres- i povećava aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema, koji je zadužen za opuštanje.

Eukaliptus i zubi

Ekstrakt lista eukaliptusa, eukaliptol, može poboljšati zdravlje zuba. Listovi eukaliptusa sadrže velike količine etanola i makrokarpalnog C⁠- vrste polifenola. Ova jedinjenja su povezana sa uništavanjem bakterija koje mogu izazvati karijes i bolesti desni.

Studija na 97 ljudi otkrila je da su oni koji su žvakali žvaku sa ekstraktom lista eukaliptusa 5 puta dnevno najmanje 5 minuta imali značajno smanjenje nakupljanja plaka, krvarenja desni i upale desni,dok kod ostatka grupe nije zabeleženo značajno poboljšanje. Iz tog razloga, eukaliptol se obično dodaje vodi za ispiranje usta, žvakama i bombonama.

Kako se koristi eukaliptus?

Može se piti u vidu čaja od mlevenih listova. Kao što smo napomenuli, budite oprezni i ne nudite deci. Ulje eukaliptusa ima istoriju široke primene, kao farmaceutska, antiseptička, repelentna,aroma, mirisna i industrijska upotreba.

Široku upotrebu pronašao je i u aromaterapiji. Svega nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa u difuzoru ili posudi za paru – osvežava prostor i vazduh i blagotvorno utiče na disajne puteve. Eteričnoulje ekstrahovano iz listova eukaliptusa sadrži jedinjenja koja su moćna prirodna dezinfekciona sredstva ali, mogu biti toksična u velikim količinama.

Pored toga, mnogi svakodnevni proizvodi sadrže eukaliptus, kao što su vodica za ispiranje usta,bombone i žvakaće gume, pa se pobrinite za svež dah i zdravlje vaših usta tako što ćete redovno koristiti ovu neobičnu biljku sa mnogim dobrim i korisnim svojstvima.

PropoMucil® pastile sa eukaliptusom, pored toga što osvežavaju dah, zajedno sa dodatim cinkom i vitaminom C imaju višestruku ulogu i pomažu kod:

- bola i upale grla

- bola i upale grla

- bola i upale grla

- bola i upale grla

- bola i upale grla

Foto: Promo/Propomucil

Za razliku od ostalih pastila, PropoMucil® pastile deluju na uzrok upale i bola. N-acetilcistein smanjuje stvaranje bakterijskog biofilma, čime omogućava da propolis deluje antimikrobno- protiv virusa i bakterija, a cink i vitamin C pomažu jačanje imuniteta.

Autor: promo