AKTUELNO

Zaključak stručnjaka bi mogao da vas iznenadi.

Uprkos ustaljenom mišljenju da kafa utiče na povećanje krvnog pritiska, ne postoji istraživanje koje bi to potvrdilo.

Stručnjaci iz Nemačke navode da i osobe koje pate od visokog krvnog pritiska bez bojazni mogu da popiju najmanje četiri šoljice kafe dnevno. Kako ističu, nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju.

Doduše, kafa može nakratko da podigne krvni pritisak, jer kofein stimuliše kardiovaskularni sistem i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom dešava ukoliko organizam nije naviknut na kofein.

Krvni pritisak u manjoj meri se povećava kod osoba koje redovno piju kafu, što se postiže nakon redovnog konzumiranja tokom jedne do dve sedmice, navodi Udruženje za srce Nemačke.

Ograničiti unos kofeina

Iz tog Udruženja napominju da bi, međutim, unos kofeina trebalo ograničiti na maksimalno 400 miligrama dnevno ako razmišljate o zdravlju srca. To je ionako više nego što će većina ljudi verovatno i da popije, odnosno četiri do pet šoljica filter kafe dnevno.

Trebalo bi imati na umu da bi pritisak trebalo meriti pre ili oko 30 minuta posle kafe, kako biste bili sigurni da se neće odraziti na merenje.

Savetuje se i izbegavanje kofeinskih tableta, s obzirom na to da one mogu negativno da utiču na krvni pritisak, preneo je Poslovni dnevnik.

Autor:

#Kafa

#Zdravlje