AKTUELNO

Zato mnogi izbegavaju da ispijaju lekove, ali ne znaju da mnoge namirnice mogu da imaju sluično ili isto dejstvo, kao lekovi protiv bolova. One u nekim situacijama privremeno mogu zameniti lekove.

Dobra vest je da ove namirnice ne mogu da izazovu neželjene reakcije, osim u slučaju alergije na neku od njih.

1. Ananas

Prirodna supstanca bromelain koja se nalazi u ananasu može da pomogne u smirivanju nadutosti, gasova, pa čak i zubobolje, a neke studije pokazuju da takođe može pomoći i kod mršavljenja i ublažavanja upale.

2. Borovnice

Ove su malene bobice prepune fitonutrijenata koji mogu da smanje upalu i opuste mišiće, a doktori kažu da redovna konzumacija borovnica može da pomogne i u smanjenju šanse i lečenju infekcija urinarnog sistema.

3. Đumbir

Borite se sa neizdrživim bolovima u mišićima nakon treninga ili istegnutim mišićima nakon jače aktivnosti? Zbog salicilata iz njega koji postaju salicilna kiselina, đumbir može da pomogne u smirivanju zahvaćenih mišića, ali i u ublažavanju teških grčeva tokom menstruacije povezanih s dismenorejom. Najbolji način da popijete đumbir je da skuvate čaj od đumbira i pijete ga dok je topao.

4. Kurkuma

Postoje naučni dokazi da kurkuma svojim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pomaže i kod bolova, a mleko od kurkume se odavno koristi za lečenje unutrašnjih povreda. Glavni sastojak kurkume zove se kurkumin i spolja može da smanji oticanje, a iznutra ublažava upale.

5. Trešnje

Aktivni sastojak antocijanin u trešnjama pruža olakšanje u roku od svega par minuta. Morate pojesti najmanje 20-25 trešanja da biste od njih imali koristi, a trešnje mogu da pomognu i u izbegavanju pulsirajućih glavobolja, pa čak i bolova u zglobovima.