AKTUELNO

Kad jedemo u restoranima, većina ljudi očekuje pažljivo napravljen obrok od kvalitetnih sastojaka, ali je u praksi često drugačije.

Restorani često koriste trikove kako bi uštedeli novac, a neki od njih su prilično odvratni.

Evo čime se sve služe da bi sačuvali novac i hranu od bacanja.

1. Podgrevanje hrane

Niko ne voli da predugo čeka narudžbu pa brzina pripreme hrane bitno utiče na uspešnost nekog restorana. Bez obzira na to da li je u restoranu gužva ili mirno, kuvar mora hranu da pošalje gostima u najkraćem mogućem roku, pa se često dešava da unapred spreme određena jela i pre posluživanja ih samo podgreju i dekorišu.

Foto: Unsplash.com

2. Posluživanje hrane sa isteklim rokom

Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se često dogodi da poslužuju hranu kojoj je istekao rok trajanja i nadaju se da neće biti nikakvih posledica.

3. Hranu ne čuvaju u prikladnim uslovima

Meso, piletina i morski plodovi ne čuvaju se uvek na odgovarajućoj temperaturi. Takođe se može dogoditi da ostanu bez struje, pa im frižideri duže stoje isključeni ili je hrana predugo smrznuta.

4. Prljavi stolnjaci i salvete

Ljudi često prosipaju hranu po stolnjacima, a za restoran nije isplativo da pere stolnjake i salvete nakon svakog gosta, pa mnogi najčešće samo očiste vidljive mrlje i vrate ih na sto.

5. Prljavi sudovi

Pranje suđa u mašini dugo traje i nije baš jeftino pa u nekim restoranima tanjire samo isperu, obrišu i ponovo poslužuju u njima.

6. Radnici ne nose rukavice

Budući da su radnici u restoranima jako zaposleni, a najčešće nisu dovoljno edukovani, sigurnost im nije uvek na prvom mestu. Često se događa da hranu diraju golim rukama koje nisu čak ni oprali od prethodnog jela. Istraživanja pokazuju da čak u 40 posto restorana radnici jednostavno obrišu ruke o kecelju.

Foto: Pixabay.com

7. Bolesni radnici

Manjak slobodnih dana za osoblje u restoranima ponekad znači da ih radnici neće iskoristiti za oporavak od bolesti, već će na posao doći i kad su bolesni iako postoji opasnost da prošire zarazu.

8. Pretakanje kečapa

Kad u flaši ostane malo kečapa teško ga je istisnuti, ali ne žele da ga bace, pa najčešće samo pretoče ostatke u novu flašu. Možda vam se to ne čini tako velikim grehom, ali pretakanje iz više boca može značiti veću cirkulaciju bakterija. Setite se samo koliko ljudi je diralo tu bocu, a da pre toga nije opralo ruke.

Foto: Pixabay.com

9. Poslužuju grickalice koje je već neko jeo

Na nekim mestima će vam dok čekate hranu doneti grickalice poput kikirikija ili badema. U većini restorana ih drže u jednoj posudi, a kad neko ne pojede svoje grickalice, ostatak jednostavno vrate u posudu iz koje ih ponovo zgrabe za narednog gosta.

10. Poslužuju hranu koja im je ispala na pod

To ćete možda ponekad učiniti i kod kuće, ali moramo li zaista naglašavati koliko se više bakterija nađe na podu kuhinje restorana nego na vašoj kuhinji?