AKTUELNO

U starim travarskim knjigama smo pronašli drevni narodni recept za koji se kaže da leči sve bolesti, a potiče još iz antičkih vremena.

Zbog ovakve konstatacije učinio nam se zanimljivim, a daljim pretragama i i straživanjem našli smo da se pravio i koristio kako našim krajevima tako i u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Zbog toga smo odlučili da vam ga svakako preporučimo.

To je posebna vrsta vina od borovnice i kleke. Borovnice mogu omekšati vašu kožu i čak sprečiti rak. Oni jačaju imunitet. Naime, ove bobice imaju više antioksidanata od bilo kog drugog do sada testiranog svežeg voća ili povrća. Većina njenih moći potiče od pigmenta odgovornog za plavu boju.

Odlični su za vid i za zdravo srce: Snižavaju nivo šećera u krvi i takođe tope masnoće oko stomaka. Pomažu oko zatvora. Šolja sirovih borovnica sadrži oko četiri grama vlakana. Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u borovnicama mogu da apsorbuju vodu 11-16 puta više od sopstvene težine i na taj način ubrzavaju rad creva.

Borovnice imaju velike količine mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. S druge strane, bobice kleke su neobičnog ukusa i najčešće se koriste kao začin u evropskoj i indijskoj kuhinji. Ove bobice su se koristile kao lek u staroj Grčkoj, a njihove zdravstvene prednosti su poznate i danas.

Jedan od najkorisnijih sastojaka kleke je 4-terpinen, koji pomaže u smanjenju nivoa mokraćne kiseline, poboljšava probavni sistem i smanjuje rizik od virusa.

U kombinaciji, ove bobice imaju neverovatan efekat na vaše zdravlje:

Recept se zapravo zasniva na borovnicama i bobicama kleke umočenim u vino i rakiju, a zapravo je vrsta vina od borovnice. Lek se prvenstveno koristi kod tegoba sa lošom cirkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolje i vrtoglavice, kao i kod drugih sličnih tegoba, zaborava i lošeg pamćenja. Lek možete konzumirati i ako imate problema sa slabim srcem.

Slično piće od borovnice za ovu svrhu pominje se i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju iz 1696. godine. Spisak svih blagodeti ovog narodnog leka se ovde ne završava. Ovo vino treba probati kao rešenje za sve akutne i hronične bolesti želuca i creva, kao i protiv smetnji u varenju i upale debelog creva.

Vino uspešno reguliše digestivnu floru i uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i glista. Vino pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti uzrokovane bolešću, operacijom ili smanjenim imunitetom. Kako su dobra cirkulacija i varenje ključ zdravlja, uz dobru funkciju srca i mozga, jasno je zašto se ovo vino popularno naziva lekom za svaku bolest.

Foto: Pixabay.com

Potrebni sastojci:

- pola kilograma svežih borovnica

- pola kilograma bobica kleke

– 1 litar dobrog domaćeg crnog vina

- pola litra jake domaće rakije

– 3 kašike domaćeg meda

– 3 kašike šećera

Postupak pripreme:

Operite borovnice i kleku i stavite ih u veliku teglu. Sipajte vino da prekrije bobice. Ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Posle toga u smesu dodati pola litra rakije, med i šećer. Sve dobro izmešati, da se med i šećer istopi. Ostavite kompletnu mešavinu da odstoji 7 dana. Nakon toga je spreman za upotrebu.

Potrošnja:

Lek se koristi uzimanjem po 4 kašike ovog vina ujutru i uveče. Uzmite nekoliko borovnica u svakoj dozi koju dobro sažvaćete pre nego što progutate. Vino se koristi 3 dana ujutru i uveče, nakon čega se pravi pauza od 2 dana. Koristite dok ne potrošite celu dozu koju ste napravili po ovom receptu.