AKTUELNO

Voda je jako važna komponenta za zdravlje i hidrataciju, a kao i ljudi, i psi moraju piti puno vode kako bi njihov organizam ostao zdrav.

Ako imate kućnog ljubimca, pobrinite se da pije dovoljno vode svaki dan. Ipak, pripazite da ne pretera jer stručnjaci napominju da i velike količine vode mogu biti loše za zdravlje.

Psu svaki dan trebaju dva decilitra vode po kilogramu telesne težine. Ali postoji puno faktora oko toga koliko bi vaš pas trebalo da popije vode. Pripazite da je voda svaki dan sveža i čista. Ako primetite da vaš ljubimac pije manje vode, nekoliko je razloga za to.

Kada je vaš pas na “domaćoj” prehrani, a ne na hrani kupljenoj u trgovini, njom unosi i određenu količinu tečnosti, gotovo 65 do 80 posto vode. Dakle, samim tim imaće manju potrebu za vodom. Ako ih nešto boli, velika je verovatnoća da će popiti manje vode.

Foto: Unsplash.com

Kada mu je vruće ili vežba, obično pije više vode nego u bilo koje drugo vreme. To je zato što je zadihan i slinjenjem je izgubio puno tečnosti. Bez odgovarajuće vode vaš pas će dehidrirati, što dovodi do mnogih zdravstvenih rizika kao što je bolest bubrega, poremećaji u metabolizmu...

Kako biste proverili je li vaš pas dehidrirao, morate slediti nekoliko koraka. Lagano stisnite kožu između lopatica, zatim nežno povucite kožu i otpustite je, pripazite da se koža vrati na svoje mesto, trebala bi se brzo vratiti na svoje mesto. A ako je telo dehidriralo, za to će biti potrebno više vremena. Neki drugi znakovi dehidracije su ako je zubno meso suvo, lepljivo ili bledo, ako su suve i utonule očne jabučice i ako su nos i usta suvi.

#Pas

#kućni ljubimac