AKTUELNO

U porodicama često dolazi do sukoba oko toga kog ljubimca treba uzeti, jer sin i ćerka žele kucu, a mama i sin macu. Evo rešenja.

Gotovo sve životinje mogu da nauče da žive zajedno, ali postoje vrste koje su prijemčivije na suživot.  Postoje i vrste pasa koje vole mačke.

Prvo pravilo je da životinje treba da odrastaju zajedno. Ovo naročito važi za mačku koju će, ako je odrasla i navikla na svoj ritam života, nervirati pojava nečeg veselog, bučnog i dlakavog. Dakle, kucu i macu uzmite kao male da bi zajedno rasli.

Kavalirski španijel je jedna od tih vrsta pasa koja može da živi sa svima. Ovaj pas nije previše energičan, izuzetno je mio i voli da se mazi. On će bez problema naučiti da spava zajedno sa macom.

Pudle su još jedna veoma prilagodljiva vrsta. Vesele su naravi, svima se raduju, pa će im tako i pojava mačke biti draga. Međutim, u slučaju ove kombinacije, ukoliko je mačka jaka ličnost, može da dođe do uspostavljanja čudne ravnoteže. Mačke često umeju da nametnu svoj karakter kojem mali psi moraju da se povinuju.

Maltezeri i i ostale male vrste su, takođe, veoma naklonjene mačkama. Bigl i baset neće imati ništa protiv da se oko njih mazi i pribija krznena lepotica.

Zanimljio je da zapadnoškotski beli terijer i kao odrastao može da se prilagodi dolasku mačke, pa i da se zaštitnički ponaša prema njoj. Isto važi i za nemačkog ovčara koji, ukoliko je dresiran, može da zavoli svakog koga vlasnik voli. Pored njega, treba izbegavati sve vrste lovačkih pasa kojima je instinkt za lov izuzetno jak.

Veoma je važno da pas bude treniran i da spremno poštuje vlasnikova naređenja. Međutim, sve zavisi i od karaktera psa, pa ako je kovrdžavi romanoli društven - on će se sprijateljiti sa svima.

#Životinja