AKTUELNO

Roditelji dece koja imaju astmu, ili se nalaze pod rizikom da dobiju ovi bolest, često se plaše da mališanu nabave kućnog ljubimca pošto se plaše da bi im prisustvo ljubomca samo pogoršalo stanje. Međutim, nova istraživanja danskih naučnika pokazuju da boravak mačke u kući može da spreči pojavu astme kod najmlađih!

Kako prenosi ,,Dejli Mejl'', rana izloženost alergenima može da pomogne sprečavanju razvoja astme. Kako savetuju lekari, najbolje vreme za nabavku ljubimca je kada dete proslavi prvi rođendan.

Foto: Unsplash.com

Astma je hronična bolest disajnih puteva koja se karakteriše ponavljanim epizodama „zviždanja” u grudima, otežanog disanja, kašlja, najviše noću ili u ranim jutarnjim satima. 

Pored toga nauka je dokazala da mačke pozitivno utiču na brojna zdravstvena stanja, ne samo kod dece, već i kod odraslih.

Frekvencija njihovog predenja od 25 herca je i "muzika" za kosti, pa istraživanja pokazuju da pomaže osobama koje su imale lomove ili pate od kostobolje. Uostalom, poznato je da su mačke izuzetno osetljive i da prepoznaju kada je neko bolestan, birajući da im se smeste baš na bolna mesta i tu predu.

Zanimljivo je da studije pokazuju i kako u domu gde ima mačaka, za 30 odsto opada šansa za srčane napade. Jer mace smanjuju nivo stresa, a on je direktno odgovaran za bolesti srca.

Autor: Pink.rs

#mačke