AKTUELNO

Iako ne deluju kao takve, mačke su izrazito osetljiva stvorenja čiji duh lako može biti slomljen vašom nepažnjom. Često se događa da mačke razviju anksiozan oblik ponašanja, i da ih depresija i strah od ljudi teraju ka destrukciji.

HRANJENJE NEKVALITETNOM HRANOM

Ako ste rešili da imate ljubimicu mačku, morate biti svesni toga da to sa sobom donosi izvesna ulaganja. Kvalitetna hrana je osnova njihovog zdravlja i u tom pogledu nema kompromisa. Mačkama je potreban životinjski protein kako bi bile zdrave i imale lepu dlaku. Hrana manjeg kvaliteta koja ujedno i manje košta često sadrži sumnjive sastojke koji mogu ugroziti zdravlje mačke poput boje ili veštačkih aroma.

PUŠENJE U BLIZINI MAČAKA

Ako ste pušač i ako je u vašem domu dozvoljeno pušenje, nastojte da vašoj mački obezbedite prostor u kom će boraviti, kako bi izbegla pasivno pušenje. Pušenje u blizini mačaka utiče u velikoj meri na zdravlje njihovih pluća i dovodi do učestalih problema poput karcinoma.

OSTAVLJANJE MAČKE U MRAKU

Iako mačke imaju odličan vid i mogu da se dobro snađu po mraku, važno je da znate da ne bi trebalo da ih ostavljate u potpuno mračnim prostorijama kada izađete iz kuće. Tama svuda unaokolo može da izazove osećaj napuštenosti kod mačke i da je učini nepoverljivom prema vama.

USKRAĆIVANJE PERIODA ZA IGRU MAČKI

Mačkama je neophodno obezbediti mesto i vreme za igru i istraživanje. Ne možete očekivati od nje sa samo leži po ceo dan i da očekuje kada ćete je pozvati da se pomazite. Njima je potrebno da skaču, da se provlače, da se penju i grebu svojim kandžama. Svaki vlasnik mačke bi u svom posedu morao da ima nekoliko zanimljivih igračaka za mačke, kao i mesta za penjanje.

SPREČAVANJE MAČKE DA NAPUSTI STAN

Izazov je imati mačku u stanu, jer je njena jedina želja dok boravi uz vas, da izađe napolje. To nužno ne znači da će se ona izgubiti ili pobeći od vas. Spoljašnjost može da bude vrlo stimulativna za mačku. Ako imate baštu, obavezno omogućite svojoj mački da izađe napolje. Čak i ako živite u stanu, postoje načini da svojoj ljubimci omogućite da boravi na otvorenom. Specijalne rampe putem kojih može da se spusti do tla su jedna od opcija, kao i mačiji povodac.

Autor:

#Mačka