AKTUELNO

Dreseri pasa upozorili su na najčešće greške koje vlasnici rade prilikom dresure svojih ljubimaca. Naglasili su kako postoje neke reči i izrazi koji nisu efikasni za pse.

Ovo je pet stvari koje bi što pre trebalo da prestanete da govorite svom psu ako želite da sa njim uspostavite što bolju komunikaciju

1. „Ne!“

Reći svom psu „Ne!“ previše je neodređeno. Koje ponašanje pokušavate da zaustavite? To najbolje oslikava primer psa koji tiho žvaće cipelu. „Ne!“ se može odnositi na nedostatak lajanja, žvakanje ili mesto na kom vaš pas sedi. Nemoguće je da vaš pas shvati šta mu tačno poručujete. Alternativno, naredbe poput „spusti to“ ili „sedni“ bolji su izbor prilikom dresure.

2. Vikanje (uopšteno)

Psi nemaju istu logiku i sposobnosti rasuđivanja kao ljudi. Vikanje ga može preplašiti pa čak i dovesti do reaktivnog ponašanja. Na taj način nećete ga sprečiti da i sledeći put sažvaće cipelu. Jednostavno će to uraditi kada ga ne vidite.

3. „Dođi!“

Pozivanje vašeg psa da „dođe“ kada je vreme za kupanje, odlazak kod veterinara ili bilo koju drugu aktivnost koju pas smatra neprijatnom može dovesti do toga da tu reč povezuje s nečim lošim pa će je tako i doživljavati. Nakon nekog vremena, poučen iskustvom, pas će prestati da vam dolazi. Umesto toga, dozovite ga poslasticama ili ga nagradite na neki drugi način.

4. „Dole“

Zamislite da pokušavate da nagovorite psa da ispusti kutiju šibica iz usta i u jednom trenutku kažete „dolje“. Ako je pas već naučio da ta reč označava nešto drugo, na primer da se spusti na zemlju i legne, dobiće signale koji će ga zbuniti. Canine Perspectives, ustanova za obuku pasa u Čikagu, kaže da je doslednosti ključna za izgradnju dobrih navika. Naravno, za ljude reči „dolje“ i „spusti to“ znače skoro istu stvar. Za pse to je vrlo zbunjujuće.

5. Ne govorite ništa

Ignorisanje problematičnog ponašanja jednako je štetno. Dr. Dženifer L. Samervil kaže da čim vaš pas primi bilo kakvu nagradu za takvo ponašanje, ignorisanje se više ne pokazuje efikasnim. Osim toga, drugi ljudi verovatno neće moći da zanemare ponašanje poput skakanja, žvakanja ili cviljenja. Podučavanje vašeg psa posebnim naredbama pomoći će vam u preusmeravanju problematičnog ponašanja i pomoći vašem psu da shvati šta biste od njega hteli.

Autor:

#dresura

#životinje