AKTUELNO

Zbog praznoverja koje se utemeljilo u nekim kulturama, za crne mačke neretko se smatra da donose nesreću, pa puno duže čekaju na to da pronađu udomitelje i duže se zadržavaju u skloništima za napuštene životinje. Zbog toga je ustanovljen Međunarodni Dan crnih mačaka (U Velikoj Britaniji slave i Nacionalni dan crnih maca, 27. oktobar), kako bi se ljudima pokazalo da i one mogu biti savršen kućni ljubimac.

Evo nekih argumenata koji mogu pomoći u razbijanju predrasuda o crnim macama, a možda i u tome da donesete odluku o tome da udomite baš malog crnog mačka:

Mogu biti fotogenične

Ako razmišljate o tome da udomite mačku, dobro je znati da se može 'doskočiti' i tome da na fotografijama ispadaju loše. Naime, većina vlasnika crnih mačaka žali se na to da na fotografijama neretko ispadaju kao velika crna mrlja. No, stvar je u dobrom osvetljenju: Važno ih je usmeriti prema prirodnom izvoru svetlosti, ali ne pod jarkim suncem, zbog toga tokom snimanja uključiti ikonu sunca. Tako će vaša crna mačka biti dobro osvetljena i fotogenična.

Crno s puno različitih nijansi i uzoraka

Čak i kada vam se čini da imate mačku koja je crna kao mrkla noć, ona sigurno ima neke točke ili šare na krznu koje nisu potpuno crne i daju vašoj mački posebnu nijansu. Ljubitelji mačaka pronašli su čak 22 pasmine crnih mačaka, pri čemu se 21 može razlikovati od potpuno crne upravo po nijansi crne boje, kao i uzorku.

Foto: Pexels

Egipćani su ih obožavali kao bogove

Stari Egipćani su jako cenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačja boginja. I za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi naneo štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Nesreća povezana s grčkom mitologijom

Verovanje o tome da crne mačke donose nesreću povezano je s legendom o tome da je Zevsova supruga Hera kaznila nekoga ko je nije zadovoljio pretvarajući ga u crnu mačku. Veruje se da je ta mačka proterana u podzemlje, usled čega su praznoverni Grci crne mačke počeli povezivati sa smrću i zagrobnim životom.

Donose sreću s udvaračima

Dok u nekim kulturama veruju da crne mace koje vam pređu preko puta donose nesreću, u Japanu veruju da neudanim ženama crna mačka može povećati šanse da se za njih zainteresuju veći broj odgovarajućih udvarača. U Nemačkoj, ipak, veruju da je dobro ako vam crna mačka pređe preko puta s desna na levo, te da možete očekivati niz pozitivnih događaja. Devojke koje poseduju crne mačke tvrde da su im donele ogromnu pozitivnu energiju u život, kao i mnogo više sreće sa udvaračima. Većina crnih mačaka zaravo same pronalaze vlasnika i jako je malo onih koje su kupljene ili usvojene.

Autor: Pink.rs

#Mačka