AKTUELNO

Šta vaša krznena ljubimica želi da vam poruči ako drži rep uspravno, a šta kad je povijen ili njime nervozno maše? Ona šalje jasne signale, na vama je samo da ih "pročitate".

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mijaukanja ove simpatične i pametne životinje za pokazivanje emocija koriste specifične pokrete celim telom, a posebno repom.

Evo šta vam maca poručuje načinom na koji drži rep:

Podignut rep i zakrivljen na vrhu

Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika, te je podignut visoko u vazduh, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Reč je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

Foto: Unsplash.com

Naduvani rep

Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk reč je o obrambenom stavu.

Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

Spušten rep

Ako je vaša maca spustila rep uz tlo i lagano ga je savila na stranu to može značiti oklevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupiralo njenu pažnj, zbog čega se oseća nesigurno i postaje oprezna.

Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca van doma, te kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

Foto: Unsplash.com

Rep ravno u vazduhu

Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko u vaazduhu, znajte da su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje, pozdravlja vas i želi vam dobrodošlicu.

Omotani rep

Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako pak vaša ljubimica omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav i veliko poverenje, piše Zadovoljna.hr.

Mahanje repom

Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iznervirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepoverenje.

Polako pomeranje repa

Mace koje pomeraju rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupiralo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete videti na svojoj maci kada ugleda pticu, muvu ili pikira igračku. Sledeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

Rep spušten između nogu

Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mace, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tela razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su napolju ili pak u novoj i još neistraženoj okolini.

Podignut rep koji se trese

Ako maca drži rep uspravno i trese ga, u pitanju je o govor tela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću.

To može značiti da je maca ulovila plen, ali i da je jako srećna što vas je ugledala, što vam može biti veliki kompliment jer mace nikada ne lažu.

#mačke