AKTUELNO

Kada vidite svog psa da oblizuje jezikom svoje usne, instinktivno ćete pomisliti da je gladan.

Međutim, šta ako je upravo završio sa obrokom i u blizini nema hrane koja ga mami? Ono što možda niste znali je to da je lizanje usana vrsta komunikacije kod pasa. Pas koji liže svoje usne koristi govor tela kako bi vam rekao šta trenutno oseća. Ako primetite da vaš pas liže svoje usne kada nema hrane u blizini, on verovatno pokušava da vam pošalje neku poruku. Ali kakvu?

Šta znači kada pas liže svoje usne?

Lizanje usana spada u grupu smirujućih radnji kod pasa. Ovakav oblik ponašanja se naziva i gest smirenja. Psi pokazuju ovakvo ponašanje kada su pod stresom ili im je zbog nečeg neugodno. Ako nešto što se oko njega dešava pas doživljava kao pretnju, on će lizati svoje usne da vam pošalje poruku zabrinutosti. Ako je pas u kući uradio nešto što nije smeo dok vi niste bili tu i burno ste reagovali kada ste se vratili, vrlo je verovatno da će on lizati svoje usne kako bi smirio situaciju.

Takođe u toku treninga, psi imaju običaj da ližu svoje usne, čime nastoje da pošalju poruku treneru da ne razumeju šta se od njih traži. Ako primetite ovakav oblik ponašanja kada trenirate vašeg psa, najbolje bi bilo da prekinete sa treningom. Kada nešto ne razume, pas je uznemiren i nije u stanju da sledi vaše instrukcije.

Treći potencijalni razlog lizanja usana može da ima zdravstvenu osnovu. Ukoliko pas pati od mučnine, ili ima problema sa zubima i desnima vrlo je verovatno da će lizati svoje usne. Ukoliko ste u nedoumici po pitanju zdravlja vašeg ljubimca, poželjno je da se obratite veterinaru.

Lizanje usana se smatra gestom koji sprečava agresiju. Ono je znak da je pas pod stresom i ovakav način ponašanja je njegov prvi pokušaj da ukloni pretnju. Ako njegovi pokušaji ne uspevaju (i vi i dalje vičete na njega) pas može pribeći agresivnom ponašanju. Ako vidite da vas pas liže svoje usne, a znate da nije gladan, najbolje bi bilo da se odmaknete od njega i date mu malo prostora da se smiri. Takođe dobro bi bilo da pokušate da otkrijete i uklonite razlog njegove uznemirenosti. Ovo vas može spasiti od potencijalnog ujeda.

Autor:

#Jezik

#KUČE