AKTUELNO

Većina mačaka instinktivno ne voli vodu.

One će učiniti sve da se ne pokvase i uputiće vam optužujući pogled ako pokušate da ih okupate. Međutim, među njima postoje i izuzeci kao što je Maine Coon rasa, koja voli da se kupa i koja će rado zaplivati u kadi punoj vode. Danas ćemo pokušati da odgonetnemo zašto mačke u globalu izbegavaju da se pokvase.


One nisu naročito upoznate sa vodom – Stručnjaci po pitanju mačijeg ponašanja sugerišu da su mačke evoluirale u predelima sa vrlo suvom klimom. One su većinom imale vrlo ili nimalo dodira sa jezerima, rekama i drugim većim vodenim površinama. Voda je dakle elemenat koji im nije naročito poznat zbog čega je izbegavaju.


Mačke se osećaju neprijatno kada im je krzno mokro – Mačke su vrlo predane nezi svog krzna i provode i do 5h dnevno brinući o njemu. Kada im je krzno mokro, mačke se osećaju neprijatno, jer je potrebno dosta vremena da bi se osušilo. S druge strane kada im je krzno mokro, one su manje okretne i samim tim su ranjivije pred predatorima.

Foto: Unsplash.com


Mačke su manje tolerantne prema promenama i novim iskustvima – Za razliku od pasa, koji su vrlo prilagodljivi, mačkama treba dosta vremena da se naviknu na nešto što im je novo. Ukoliko nikad kao mačići nisu bili izloženi vodi, vrlo teško ćete ih kao odrasle jedinke nagovoriti na kupanje.


Neke mačke ne vole vodu zbog lošeg iskustva sa njom – Ako je mačka slučajno upala u kadu sa vodom ili bazen, to je sigurno ostavilo traumu u njenom sećanju i ona će se na sve moguće načine boriti da joj se to iskustvo ne ponovi.


S druge strane vrlo je interesantno da gotovo sve mačke pokazuju veliko interesovanje za vodu koja teče ili kaplje iz česme. Stručnjaci za ponašanje mačaka kažu da ih privlače zvuk i kretanje vode, i da oni bude instinktivni nagon za lovom kod mačaka. Iako mrze vodu, mačke će je u ovakvim situacijama pokušati uloviti šapom.