AKTUELNO

U brojnim kulturama se smatraju mističnim i božanskim bićima.

Još od davnina, u brojnim kulturama, mačke su smatrane mističnim bićima koje imaju neku vezu sa onostranim ili spiritualnim svetom.

U starom Egiptu, mačke su bile smatrane svetim bićima i bile su toliko cenjene, da su po svojoj smrti bile čak i mumuficirane, kako bi sa svojim vlasnicima proveli večnost u zagrobnom životu.

Cela mističnost oko mačaka, zasnovana je na njihovoj nepredvidljivosti, nezavisnosti i nekim nejasnim i neobjašnjivim navikama, pa ljudima nikada nije u potpunosti pošo za rukom da razumeju postupke ovih životinja.

Nauka je utvrdila da mačke zaista poseduju jednu posebnu sposobnost; one su u stanju da vide čak i ono što je ljudskom oku potpuno nevidljivo.

Na razočarenje svih ljubitelja fantastike i misticizma, u pitanju je nešto sasvim prirodno – UV zraci.

Prema nedavnom istraživanju, mačke, kao i psi te još neke životinje, mogu da vide ovu vrstu svetlosti koja nije vidljiva ljudskom oku. Razlog zbog kog su mačke možda misterioznije od pasa, jeste taj što one više obraćaju pažnju na UV zrake, pa ih često možete videti kako zadržavaju pogled na, naizgled, prazan prostor.

Foto: Pixabay.com

– Postoji mnogo stvari koje reflektuju UV zračenje, što su neke osetljive životinje u stanju da vide, za razliku od nas. Na primer, to mogu biti neki uzorci na cveću koji pokazuju gde se nalazi nektar, ili tragovi urina životinje. Takođe, jelen može da vidi UV zračenje koje reflektuje sneg – izjavio je profesor biologije na Univerzitetu u Londonu, Ronald Daglas.

Sočivo ljudskog oka blokira ultraljubičasto svetlo, ali kod životinja čija sočiva propuštaju ove zrake, ultraljubičasto svetlo stiže do mrežnjače, koja pretvara svetlost u nervne signale koji putuju do mozga gde ih vizuelni sistem opaža.

Njihov izoštreni vid, omogućava im i da, na primer, vide kretanje belih životinja po snegu, što će ljudsko oko uočiti tek kada se ono odvija u njegovoj neposrednoj blizini. Ova veština, u velikoj meri je pomogla mačkama kao divljim bićima i mesojedima da opstanu u prirodi.

Autor:

#Mačka