AKTUELNO

Džoli Mejía i njena porodica odlučili su da posete špansko ostrvo Punta Negru, a na jednoj od plaža su zatekli pretužan prizor – usamljeni pas je stajao uz more i neprestano gledao prema pučini.

Pas ne prestaje da čeka svog vlasnika

Nakon što su se Mejía i njena porodica smestili uz obalu, prišao im je pas koji nije izgledao kao lutalica, ali je delovao jako usamljeno.

„Nije delovao napušteno. Nosio je ogrlicu oko vrata i krzno mu je bilo čisto“, rekla je Mejía za The Dodo. „Mazila sam ga, čekajući njegova vlasnika, ali su prolazili minuti, a niko nije došao“, ispričala je devojka. Svi su želeli da se igraju sa psom, ali je sve vreme njegov pogled ostao uperen u vodu. Mejía je ubrzo saznala dirljiv razlog zašto pas neprestano gleda u otvoreno more.

Devojka i njena porodica razmišljali su i o udomljavanju tog psa, pod pretpostavkom da je on zaista napušten. Međutim, kada je čovek iz okoline prišao, Mejía ga je upitala zna li čiji je to pas.

„Objasnio je da praktično svi u okolini poznaju psa i da ga jako vole“, rekla je Mejía. „Rekao nam je da je vlasnik psa bio ribar koji je preminuo pre nekog vremena i da pas svaki dan dolazi na plažu i bulji u more“, ispričala je i dodala da pas danima čeka povratak svog prijatelja koji se nikada neće vratiti kući.

„Bili smo jako dirnuti“, rekla je Mejía, koja veruje da je vlasnik psa umro na moru pre otprilike godinu dana i da pas od tada svakodnevno dolazi na plažu. Ali, iako se vlasnik psa možda nikada neće vratiti, pas nije bez prijatelja koji se brinu za njega. Tužna priča o psu očito je dobro poznata ljudima u zajednici, koji ga hrane, sklanjaju i pružaju mu zdravstvenu negu kada zatreba.

Lokalni veterinar u Punta Negri potvrdio je za The Dodo da se pas zove Vaguito i da se trenutno za njega brine žena koja živi u blizini. Do kraja dana, Mejía i njena porodica su morali da napuste Vaguita, a njegove oči još uvek su bile okrenute prema moru.

Njegova gorko-slatka priča, priča o odanosti ljubavi koju je izgubio, i odanosti i ljubavi koju je pronašao u zajednici, ona se ne zaboravlja.