AKTUELNO

Iako nema sumnje da kućni ljubimci igraju veliku ulogu u životima svojih vlasnika, studije otkrivaju da pružaju ogromne zdravstvene prednosti starijim osobama. Osobama koje žive same, pomažu da prevladaju usamljenost. Osim toga, pružaju osećaj sigurnosti, a briga o kućnim ljubimcima daje im i svrhu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, posedovanje kućnog ljubimca može smanjiti krvni pritisak, nivo holesterola, stres i anksioznost. Uz to, svakodnevne šetnje sa psima povećavaju mobilnost starijih osoba.

Svaka odrasla osoba je drugačija. Neki penzioneri vole da putuju i tražiće suputnika. Drugi žele ljubimca koji će im se sklupčati u krilu pred televizorom. Starije životinje obično su omiljeni kućni ljubimci za penzionere jer se lako prilagođavaju mirnijem načinu života. Za starije osobe s alergijama ptice i ribe čest su izbor.

Koji su najbolji ljubimci za starije osobe?

Pre nego što kući dovedete životinju, potrebno je razmotriti zdravstveno stanje starije osobe, njenu mobilnost, finansijsku situaciju i osobnost, kažu stručnjaci. Sistem podrške je takođe važan jer će starijim osobama možda biti potrebna pomoć u brizi za kućnog ljubimca. Udomljavanjem kućnog ljubimca starija osoba stiče dragog prijatelja i pritom spašava život.

Psi

Manji stariji psi savršeni su pratitelji za starije osobe. Oni su mirni, većinom im odgovara život u kući, obučeni su da mirno hodaju na uzici i poslušni su. Stariji psi uživaju u šetnjama i jednako se rado sklupčaju na kauču sa svojim vlasnikom dok gleda televiziju ili čita knjigu.

Mačke

Starije mačke su izvrsna opcija za starije osobe, posebno one koji provode puno vremena kod kuće. Mačke rado ostaju u zatvorenom prostoru i uživaju da provode duge sate sklupčane u toplom krilu. Prema American Humaneu, većini odraslih mačaka potrebno je samo 20 do 30 minuta igre dnevno. Za zabavu mačića mogu se iz udobnosti fotelje koristiti igračke u obliku lasera ili štapa za pecanje, što je prednost za starije osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Papagaji

Ptice, a posebno papagaji, odličan su izbor za starije osobe. Zahtevaju minimalno čišćenje i održavanje, a istovremeno pružaju društvo. Oni su inteligentne, privržene ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji.

Zečevi

Prema rečima stručnjaka, zečevi starijim osobama pružaju mnoge prednosti. Mali su i tihi, društveni i vole maženje. Mogu se naučiti na korišćenje kutije za obavljanje nužde, a i relativno je lako brinuti se o njima jer im je potrebna samo hrana, voda i čista kutija za nuždu. Osim toga, uživaju u četkanju, što starije osobe može opustiti i pomoći im da se povežu sa svojim pahuljastim prijateljima, prenosi Index.hr.

Autor:

#ljubimci

#starije osobe

#životinje