AKTUELNO

Trojica srednjoškolaca iz Smedereva prošle nedelje učinila su pravi herojski podvig kod Smederevske tvrđave, zbog čega su im svi okupljeni aplaudirali, a njihovo delo prepričava se i ovih dana.

Oni su, kako kaže očevidac Ivana Miloš, munjevito spasili napuštenog psa koji se davio u jezeru kod tvrđave, a samo su ga sekunde delile od sigurne smrti.

- Bila sam parkirana na parkingu kod tvrđave. Baš u tom trenutku prilazila sam parkingu i videla gužvu oko ograde. Priđem da vidim šta se dešava, vidim kuče u vodi, i trojica dečaka uzrasta oko 17-18 godina... Pomerili su ogradu i uz nju pokušavali da dođu do kučeta kako bi ga spasili - priseća se Ivana.

Prizor nije bio nimalo naivan. Jedan dečak je, kaže, sišao do vode po kuče, a jedan se držao za žicu i pridržavao dečaka koji je izvlačio životinju.

- Dečacima je jedan stariji čovek rekao da sačekaju, da ta ograda mora drugačije da se pomeri. Međutim, deca su videla da je situacija urgentna, iščupali su žicu, i ušli. Nakon svega, vratili su žicu i viknuli: "Evo gospodine, vratili smo žicu, i spasili kuče" - prepričava sagovornica ceo događaj.

Nakon svega, deca su dobila veliki aplauz, a kuče je bilo na sigurnom. Momci su, dodaje, skromno uzeli rančeve i nastavili svojim putem.

- Čini mi se da su se vratili u školu, pošto su bili sa rančevima. Drugarice su im čuvale jakne i rančeve, dok su se oni borili za psa - kaže Ivana.

I kuca je brzo došla sebi. Radi se o lutalici. "Čim je izvučeno, došli su drugi psi i radovali se. Bila je veoma dirljiva scena", priseća se ova žena.

Ceo događaj bi, poručuje, mogao da posluži i kao opomena nadležnima jer se radi o arheološkoj iskopini koja je tu duže vreme i nije bezbedna. A drugu pouku celog događaja svi znamo - nas često ništa ne košta da zaštitimo slabije, a njima je to ceo život.