AKTUELNO

Upotreba pilula i preparata za potenciju u Srbiji je i dalje tabu tema.

Kardiolog dr Dragan Simić je istakao da osobe koje imaju dokazanu koronarnu bolest, anginu petkoris, ishemijsku bolest srca, ima stentove, baj pas operaciju, dijabetes ne bi smele da koriste vijagru uopšte.

- To je jako opasno i jako rizično. Mada i ima i onih koji imaju te dijagnoze, ali koriste vijagru. Oni su svesni rizika. Međutim, najveći problem su pacijenti koji su asimptomatski, mladi su, imaju promene po krvnim sudovima, puše, imaju prekomernu težinu, a često imaju i simptome koje zanemaruju - naveo je Simić.

Foto: TV Pink Printscreen

Erektilna disfunkcija je kardiovaskularna tegoba koja ukazuje na lošu funkciju endotela. Imamo timove koji se time bave. Prvi takav problem ukazuje da muškarac mora da ode na kardiovaskularni pregled jer je velika mogućnost da u narednih pet ili 10 godina doživi infarkt

Simić ne isključuje mogućnost da osobe koje imaju kardiovaskularne probleme usled upotrebe vijagre preminu.

- Najgora je kombinacija sa alkoholom. U takvim okolnostima dosta rizikuju, to važi za ljude već preko 45 godina - istakao je on i dodao da su infarkti kod ljudi koji između 42 i 52 svakodnevna pojava, a ne slučajnost.

Psiholog Snežana Repac kaže da zavisi da li je eketilna disfunkcija izazvana fizičkim problemima ili ide iz glave.

Foto: TV Pink Printscreen

- Depresija je nešto što najviše utiče na potenciju. Samo 20 odsto muškaraca mlađih od 60 godina kaže da ima problem sa potencijom, a među njima su najviše oni koji imaju teške bolesti ili depresiju, ali i oni koji imaju problem da uspostave partnerski odnos - objasnila je Repac.

Urolog dr Aleksandar Milošević je ocenio da je problem upotreba, već zloupotreba preparata za potenciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kada je u pitanju seksualna disfunkcija i lečenje neophodan je timski prostup stručnjaka. Sama erekcija je fiziološki proces koji zahteva vrhunsku funkciju srca, krvnih sudova, hormona, libida, mozga... Možemo reći da u tome ne učestvuju samo fizijatri. Međutim, pojavili su se aparati koji određenim talasima fizijatrijski deluju na penis pa ga ispravljaju - naveo je Milošević.

Vijagra je smišljenja kao lek za blagu hipertenziju, ali su se pacijenti hvalili boljom erekcijom. Imamo taj lek u upotrebi 20 godina i nije problem upotreba uz kontrolu lekara, nego nekontrolisano kupovanje bez recepta, znači zloupotreba