AKTUELNO

Psi imaju 42 zuba, pa zamislite koliko je to bakterija na tako malom mestu.

Higijena pasa ne podrazumeva samo kupanje, već i brigu o zubima.

Iako će vam možda biti neobično da perete zube svom psu, to je nešto što kao odgovoran vlasnik morate da radite kako biste blagovremeno sprečili propadanje zuba.

Čišćenje zuba kod pasa sprečiće da ljubimac dobije kamenac, zadah, ali i da se problemi uvećaju i pređu na desni, želudac, pa čak i jetru.

Kako da prepoznate da pas ima problem sa zubima?

Gubitak apetita, klimanje i ispadanje zuba su definitivno neki od prvih simptoma koji ukazuju na problem sa desnima i zubima. Ukoliko sumnjate baš na ovu pojavu, potrebno je da ispratite dosadašnje navike ljubimca.

Da li je probirljiviji kada je hrana u pitanju? Da li izbegava čvrstu hranu? Da li više koristi jednu stranu usta kada jede? To su sve pitanja na koja morate da odgovorite.

Kako psu da perete zube?

Počnite korak po korak

U početku, pas se neće previše radovati pranju zuba, ali vremenom će taj osećaj biti daleko prijatniji. Upoznajte psa prvo sa četkicom, neka je omiriše. Upoznajte ga i sa ukusom i mirisom paste. Takođe, za čišćenje zuba kod pasa birajte trenutak nakon što se on dobro izigrao ili istrčao, jer će tada biti mirniji.

Prvih mesec dana neka se privikava na četkicu

Počnite laganim pokretima i prestanite čim pas počne da negoduje. Nebitno da li ste oprali cela usta ili jedan zub. Svaki sledeći put posvetite više vremena.

Za vreme pranja zuba psu pričajte umilno, tiho, smireno, a po završetku ga obavezno počastite omiljenom poslasticom. Nakon nekog vremena, pas će se sasvim navići, pa čak i radovati čišćenju.

Psu je potrebno da perete zube jednom dnevno kako biste uklonili sve bakterije.

Odabir paste za pranje zuba psu

Svi preparati namenjeni za pranje zuba psu su preventivni i deklarisani kao namenska sredstva namenjena isključivo ljubimcima. Dakle, ne smete svojim ljubimcima prati zube pastom za ljude!

Pasta za ljudske zube prejakog je ukusa i mirisa, pa nakon što jednom priđete psu sa njom, više vam neće dozvoliti da mu se približite. Takođe, gutanje ljudske paste kod pasa može da dovede do dijareje i bolova u stomaku, jer većina njih sadrži fluoride, a oni su otrovni za pse.

Higijenu vašeg psa održavajte prirodnim sredstvima i pastama namenjenim za pranje zuba pasa.

Sprečite nastanak bolesti zuba kod psa

Bilo da vodite računa o oralnoj higijeni svog psa ili ne radite ništa po tom pitanju, obavezno pregledajte usta svom psu na svakih nedelju do dve dana. Blagovremeno utvrđivanje da li problem postoji spasiće muka i vas kao vlasnika, a i vašeg ljubimca.

Ukoliko prilikom rutinskog prelgeda primetite neke od ovih promena, verovatno je vreme da započnete čišćenje zuba kod psa ili da ga povedete kod veterinara:

1. Značajno izražen i promenjen dah

2. Promene u načinu na koji žvaće hranu

3. Promene u ishrani (pas odbija čvrstu hranu)

4. Često guranje šapa u usta

5. Preterano balavljenje (obično praćeno crvenim, natečenim, bolnim ili krvavim desnima)

6. Loš zagrižaj

7. Zub koji je promenio boju, slomljen je, napukao ili ga nema

8. Žućkasto – braon fleke po zubima

9. Bilo kakve izrasline u ustima

Autor: