AKTUELNO

Koliko Srbija prati trendove u nauci i kojoj meri je tome doprinela Istraživačka stanica Petnica kroz koju ove godine prolazi 35 generacija Petničara?

Nauka u Srbiji je u poslednih 15 godina uspela da uhvati vezi sa globalnom naukom i da ponovo postane relevantna na svetskom nivou.

Programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić za Pink.rs, međutim, ukazuje da iz ugla madog naučnika u Srbiji situacija izgleda priličo neizvesno.

Foto: Promo

- Veza naših instituta ali i samih naučnika sa naučnicima širom planete je postala intenzivna. Iz ugla mladog naučnika, poslednjih godina, možemo reći da situacija izgleda neizvesno. Prethodnih nekoliko godina traje promišljanje države na koji način da organizuje dalje finansiranje nauke, i kakve prioritete da postavi. Sa druge strane formalni uslovi za napredovanje i za angažovanje su postavljeni kao da je zaboravljeno na one koji tek ulaze u nauku, ili su mladi naučnici – naveo je Božić za Pink.

On je mišljenja da Srbija prati trendove u nauci i da u tom pogledu ni malo ne zaostaje.

Foto: Promo

- Srbija ima mnogo naučnika, i institucija koje su relevantne u onome što istražuju. Sa druge strane nauša nauka je veoma povezana sa globalnom naukom. Mnogi naši naučnici, iako rade na institucijama u našoj zemlji, učestvuju na međunarodnim projektima u velikim timovima. Bilateralna saradnja je omogućila da se mnoga istraživanja realizuju na opremi i u laboratorijama širom Evrope i sveta. I najvažniji dokaz tome jesu veliki projekti koje su naši naučnici doneli u Srbiju, koji se finansiraju iz evropskih ili drugih fondova. Ovo znači da je predmet istraživanja vrlo u trendu sa svetskim tokovima – objašnjava Božić.

Letnja naučna škola u septembru

Istraživačka stanica Petnica će u septembru ove godine organizovati dvonedeljni naučno-obrazovni program za učenike osmih razreda osnovnih škola, a prijavljivanje je nedavno otpočelo. Letnja naučna škola je višedisciplinarni program uvođenja zainteresovanih učenika u osnovne metode nauke i istraživačkog rada. Ovaj program Petnica uspešno organizuje više od 30 godina.

Upitan da izdvoji neke rezultate naših naučnika koje smatra posebno značajnim, Božić je ocenio da je to vrlo teško, ali nezahvalno. Kako je dodao, ipak sve ono što je prošlo selekciju uglednih recenzenata i što je dobilo finansijsku podršku iz sveta jesu istraživanja od posebnog značaja.

Istraživačka stanica Petnica je u svetu prepoznata kao vodeći centar za naučno obrazovanje mladih talenata.

Foto: Promo

- Što se tiče naših polaznika - petničara, oni su vrlo zadovoljni onime što dobiju u Petnici. Kada završe svoje programe kod nas oni su uvek spremni da se vrate i da svoje kontakte i znanje stave na raspolaganje novim generacijama. Bez obzira da li su iz Petnice izašli pre 30 ili pre pet godina. Zbog toga Petnica danas uspeva da dobije i predavače sa najvećih svetskih fakulteta i naučnih instituta. Zato što ih petničari dovode – naglasio je programski direktor ove naučne institucije.

PETNICA U BROJKAMA

Foto: Promo

Petnica već godinama niže brojne uspehe. - Najponosniji smo na 50.000 bivših polaznika, na svojih 3500 organizovanih seminara i naučnih kampova, na nekoliko hiljada studenata radnika, koji su kao vršnjački edukatori pomagali da se programi realizuju, na oko 6000 naučnika i profesora koji su bili mentori ili predavači, ia na nekoliko stotita škola, instituta i fakulteta sa kojima intenzivno sarađujemo – istakao je Božović.

Foto: Promo

#Nauka

#Petnica

#Srbija

'