AKTUELNO

Video snimak brutalnog fizičkog nasilja nad učenicom srednje Tehničke škole "Mileta Nikolić" iz Aranđelovca šokirao je juče Srbiju. Danas je to udarna vest u svim štampanim medijima.

Aleksandar Pajić pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje izjavio je da je nažalost školstvo danas udarna tema u negativnom smislu, te da su ovo izuzeci koji su na naslovnim stranama.

- Ministarstvo prosvete je protiv svakog vida nasilja i bori se na svaki mogući način da se ovakvi slučajevi ne dešavaju. Škola je ovo saznala, nažalost, ne dovoljno brzo, a roditelji na vreme nisu prijavili nasilje. Tek je snimak inicirao postupak. Ono što je za mene kao pedagoga nedopustivo jeste činjenica da je učenik snimao čin nasilja - rekao je Pajić za Pink.

Škola je, kako je istakao, nije zatvor, već institucija u kojoj borave mladi u pubertetu.

- Začuđujuće je da niko od nastavnog osoblja i učenika nije primetio, nakon ovog čina, da se on i dogodio. Stopostotan nadzor nad decom je nemoguć, a to govorim i iz ugla roditelja koji se trudi da vaspita svoje dete na pravilan način - rekao je pomoćnik ministra, dodajući da svaka škola ima dežurnog nastavnika čiji je posao da primeti ovakve slučajeve i prijavi ih.

Kako je dodao, zabrinjavajuće je što je slučaj otkriven tek juče, te da je nemoguće da niko u lancu nije primetio da se nešto dešava.

Foto: Printscreen

Danas su poslate službe Ministarstva prosvete u školu u Aranđelovcu, odnosno prosvetna isnpekcija. On je podsetio da dete nije pokazalo roditeljima da je žrtva nasilja, jer je verovatno počelo da se zatvara u sebe.

- U svakom slučaju, nasilje je nedopustivo. Nasilnicima su pojačane kazne, kao vid prevencije. Utičemo na to da se bezbednost u školama poboljša i škole u Srbiji jesu bezbedne. Periodično se ovakve stvari u sistemu dese, ali se trudimo da prevencijom i vaspitanjem sprečimo nasilje - rekao je Pajić.

Koordinatorka projekta "Drug nije meta" portala Srbija Danas Ivana Milenković je podsetila da je objavljeni snimak bio sirov i da su se mogla videti i lica učenika u kojima je bilo "nešto netipično i zverski".

- Ovaj snimak je signal da se svi trgnemo. Dobili smo reakciju državnog vrha, škola, medija i ova priča ne treba da se gurne pod tepih kada se razreši - rekla je Milenković za Pink.

Ona je rekla da je razgovarano sa majkom devojčice koja je izjavila da nije istina da niko nije pokušao da pomogne njenoj ćerki.

- Jedan od školaskih drugova je trčao po školi tražeći pomoć nastavnika, išao je i do kancelarije direktora, ali zašto nikoga nije našao, ne znam. Direktor je tvrdio da je radio ujutru, da fizički nije mogao da bude tu popodne kada se ceo slučaj dogodio, ali da je nastavnika svakako bilo u zgradi. Bitno je utvrditi razloge zašto ovaj dečak nije imao kome da prijavi šta se dešava - rekla je Milenković.

Kako smatra, najveći problem je zataškavanje slučajeva od strane, uglavnom, direktora, a prema statistici, svako četvrto dete u Srbiji je žrtva vršnjačkog nasilja. Dragan Ranković, direktor Tehničke škole "Mileta Nikolić" rekao je za Pink da se slučaj dogodio oko 18:30 časova u petak, između petog i šestog časa.

- Sve se dogodilo u šest minuta, pred čas veronauke. Nakon što je profesor veronauke ušao u učionicu, niko od učenika mu nije rekao šta se dešavalo na malom odmoru, niti je to saopšteno nekom drugom nastavniku ili psihologu škole koji se nalazio u zgradi. Na nadzornim kamerama se vidi da su vrata učionice zatvorena, što nisam smatrao sumnjivim, već sam mislio da se učenici pripremaju za naredni čas. Sve se desilo u periodu kada jedan nastavnik odlazi u zbornicu koja je na drugom spratu, a drugi iz zbornice odlazi u učionicu - rekao je Ranković.

Direktor je istakao da je zatečen događajem, jer Tehnička škola u Aranđelovcu ima vrlo visok stepen bezbednosti.

Foto: Printscreen

- U svakom momentu imamo tri dežurna profesora. Imamo odgovorno lice koje je zaduženo za popodnevnu smenu, jer ja radim prepodne. Učenica je sve vreme negirala da se bilo šta dogodilo, a ja sam za slučaj saznao 25. oktobra popodne, kada su me pozvali, ja sam tada bio kod kuće. Moram da naglasim da je škola sprovela celokupan postupak i pre izlaska snimka u javnost. Nismo čekali da snimak ugleda svetlost dana, pa da reagujemo. Postupak podrazumeva uzimanje izjava od učenika u prisustvu roditelja, tim za borbu protiv nasilja se nekoliko puta sastajao. Nismo čekali medije da nam jave da se u našoj školi nešto dešava i moram da, u ovom slučaju, branim svoje kolege - rekao je direktor škole, dodajući da se već stiglo do faze izicanja vaspitno-disciplinskih mera.

On je istakao da nije siguran da će ovo sprečiti buduće slučajeve nasilja, te da se ovakvi slučajevi dešavaju uprkos svakoj prevenciji.

- Nekada je nešto nemoguće sprečiti, a desilo bi se na nekom drugom mestu ako ne u školi. Ovu decu ne poznajemo, došla su nam 1. septembra, ali je sa njima obavljen niz razgovora od strane psihologa škole. Deca su puna negativne energije i na tome moramo da radimo, da o ovome razgovaramo i upoznamo javnost - rekao je direktor škole.

Pomoćnik ministra prosvete istakao je da zaključak ni slučajno ne sme da bude da su nam deca "puna negativne energije", jer je svako dete individua za sebe sa različitim nivoom vaspitanja.

- Kada se na pravi način sve komponente spoje, imaćemo obrazovni sistem koji će biti funkcionalan. Ovo su samo pojedinačni slučajevi i ubeđen sam da su naše škole bezbedne - podvukao je Pajić.

#Aranđelovac

#Vršnjačko nasilje

'