AKTUELNO

U Srbiji je u 2017. bilo 229 asistiranih povrataka onih državljana koji nisu zatražili međunarodnu zaštitu i koji su odlučili da se vrate kući.

Šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković izjavila je, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, da je "tokom 2017. godine broj migranata i tražilaca azila koji su se zatekli na ruti uglavnom bio stabilan".

- Kada kažem da je bio stabilan, govorim o tome da je tokom decembra taj broj bio oko 4.500 migranata i tražilaca azila, a da je početkom i sredinom godine broj ljudi koji su se zadržali na teritoriji naše zemlje bio približan tom broju - kazala je Markovićeva.

Ona je ocenila da "uvođenje restriktivnih politika, zatvaranje granica, kao i mere koje su neke zemlje uvele, stavlja migrante u veliki rizik".

- Njima tada kao jedina opcija ostaje kontakt sa krijumčarima, dolazi do velike zloupotrebe i kršenja ljudskih prava, a pojedinci i porodice sa decom ostaju istraumirani i uplašeni - navela je šefica misije IOM u Srbiji.

Ona je rekla da je "ponosna što su institucije sistema sa međunarodnim organizacijama i uz pomoć donatora uspeli da obezbede prihvat i smeštaj u centrima u kojima je više od 90 odsto migranata i tražilaca azila, gde im je omogućen pristup osnovnim sistemima zaštite".

- Zasad su vrlo pozitivni rezultati u odnosu na to sa kojim brojem migranata smo se suočili i šta im je do sada pruženo. Srbija se u tom smislu od samog početka opredelila za humani pristup i kao takva je na različitim međunarodnim forumima pominjana kao primer dobre prakse - kazala je Markovićeva.

Ona je ocenila da su "migracije stavljene u negativan kontekst, ali da bi, pored toga, donosioci odluka trebalo da imaju fleksibilniji pristup ovom gorućem problemu".

Markovićeva je navela da je "asistirani dobrovoljni povratak mogućnost migranata da se vrate u zemlju porekla uz pomoć međunarodnih organizacija za migrante i država" i da je u Srbiji "u 2017. bilo 229 asistiranih povrataka onih državljana koji nisu zatražili međunarodnu zaštitu i koji su odlučili da se vrate kući".

#Migranti

#Srbija

'