AKTUELNO

Ukoliko znamo kako da se ponašamo i šta smemo a šta ne smemo da radimo sa grejnim telima, u velikom broju predupredićemo i sprečiti veće nezgode, rekao je za PINK, načelnik odljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Milorad Spasojević.

Spasojević je, komentarišući požare koji su se dešavali ovih dana u Srbiji, rekao da su relativno česti i apeluje na građane da budu posebno pažljivi u zimskom periodu, kada se grejna tela najviše koriste.

Podsetio je na slučaj u Sopotu, gde je u požaru nastradala šestomesečna beba.

- Po stizanju na lice mesta, već je požar bio u razbuktaloj fazi. Situacija je takva da je pred nama taj vremenski period kada imamo veći broj intervencija vezano za požare u građevinskim objektima - rekao je Spasojević.

Kako kaže, ljudi često koriste dodatna grejna tela, koja u nekim slučajevima mogu da dovedu do izazivanja požara.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasojević je rekao da instalacija koja je nekada pravljena, možda nije predviđena za ovu količinu potrošača koje trenutno koriste stanari. Dodaje da su jedan od glavnih uzroka požara neispravne instalacije, kao i grejna tela.

- Moramo voditi računa, u većini slučajeva u pitanju je ljudski faktor. Činjenjem ili ne činjenjem određenih stvari u početku, možemo preduprediti i dovesti do toga da budemo mnogo bezbedniji u našem okruženju - rekao je Spasojević.

Kako kaže, položaj grejnih tela mora biti adekvatan, objašnjava, da na primer, grejalica ne treba da bude na tepihu, ili u blizini materijala koji lako može da se zapali.

- Ne znači da će grejno telo samo od sebe izazvati požar, ako ne koristimo previše potrošača na jednom produžnom kablu. Neke stvari možemo i da predupredimo - rekao je Spasojević.

Foto: TV Pink Printscreen

KAKO SE PONAŠATI U SLUČAJU POŽARA?

Kako kaže, najteži su požari u soliterima, kada požar u jednom stanu, može dovesti u opasnost veliki broj stanara.

- Svaki požar možemo lako ugasiti ako smo blizu njega u početnoj fazi. Najbitnije je primetiti ga na vreme. Nezgodno je što se oni često dešavaju noću kada spavamo - rekao je Spasojević.

Kako kaže, ako vidimo da ne možemo da ga ugasimo, tu prostoriju gde je nasao požar treba zatvoriti i obavestiti okolinu, kao i na najbezbedniji način treba se evakuisati i obavestiti vatrogasce.

Autor: