AKTUELNO

U Nišu je osnovan savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica Nato jer su koristili osiromašen uranijum u bombarodvanu Srbije 1999. godine. Postoji sumnja da je osiromašeni uraniju koji je bačen na našu zemlju tokom Nato agresije doveo do epidemije kancera na jugu Srbije.

Advokat Srđan Aleksić, koji je na čelu tog saveta smatra da je sada pravo vreme za tužbu s obziroma na sudsku praksu u Italiji, koja nam daje vetar u leđa budući da je utvrđena uzročno – posledična veza između boravka italijaksih vojnika na Kosovu i Metohiji i njihovog obolevanja od kancera i leukemije.

- Reč je o četiri – pet sela preko puta Preševa i Vranja u kojima je od 1999. godine do danas umrlo je 861 lice, a 80 odsto od kancera. To je zastrašujuće jer se radi o prirodi bez bilo kakvog zagađivača. Retko je bilo ranije da neko umre od kancera, a sada je došlo do prave epidemija – naveo je Aleksić.

On je ukazao da je lečenje ove bolesti veoma skupo i da se radi se o građanima koji nemaju dovoljno novca za adekvatno lečenje, napomenuvši da nema porodice u tom delu Srbije kojoj nema obolelog ili je neko preminuo kancera.

Aleksić je pozavo intelekutlce sa juga Srbije da podrže ovu inicijativu, navodeći da će se tužba bazirati na naučnim istraživanjiama, a pozivati se i sudsku praksu u Italiji.

General Slobodan Petković, bivši načelnik Atomsko biološko hemijske odbrane Vojske Jugoslavije podseća da su Nato snage bombarodvale Srbiju municijom sa osiromašenim uranijumom već 28. i 30. marta 1999. godine, na samom početku agresije.

Tada su u reonu Prizrena gađani civilni ciljevi, a takva dejstava su nastevljena tokom čitavog perioda agresije.

Prema njegovim rečima, najveći broj napada izveden je u poslednjih 10 dana rata, kada su se vodili pregovori o prekidu agresije.

- To pokazuje njihovu nameru da što više minucije sa osiromašenim uranojom ostave nama na trajno čuvanje. Nije reč o prirodnom uranijumu već o njihovim radioaktivnim otpadu – istakao je Petković.

Petković je dodao da se procenjuje da je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma jer svaki metak teži oko 298 grana - 10 tona je bačeno na Kosovo i Metohiju, a pet na jug Srbije - Bujanovac, Preševo i Vranje. Gađano je oko 120 lokacija.

#Bolest

#NATO

'