AKTUELNO

On ističe da se ne sudi po pravu, već sa političkog aspekta.

Tužilaštvo Haškog tribunala započelo je izlaganje završne reči na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao i zločine protiv čovečnosti.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića rekao je da je u suđenju njegovom ocu zanemareno dosta bitnih stvari, uključujući i njegovo zdravstveno stanje.

- Pre hapšenja je doživeo tri moždana udara, a tokom boravka u zatvoru infarkt. Brojna dokumentacija o njegovom lečenju i zdravlju je skrivana od naših očiju, a i ruski lekari su zabeležili brojne porpuste - rekao je Darko Mladić gostujući u Jutanjem programu televizije Pink.

Kako kaže, tokom trajanja postupka, zanemareni su i ključni svedoci i dokazi, što ga je podsetilo na "prekid utakmice u 80. minutu, kako ne bi bilo postignuto još golova".

- Komandant policijske stanice u Srebrenici Hakija Meholjić je trebalo da bude jedan od svedoka. On je javno izjavio da je Alija Izetbegović delegaciji Srebrenice u septembru 1993. saopštio da mu Klinton traži 5.000 mrtvih u Srebrenici, kako bi mogao da bombarduje Srbe. Ta izjava već postoji u javnosti, a hteli smo da je uvedemo u spis predmeta kao dokazni material. Međutim, sudija je to odbio uz izgovor da se radi u interesu ekspeditivnosti postupka - rekao je Darko Mladić, ističući da to ostavlja utisak da cilj postupka nije otkrivanje istine.

Kako kaže, njegov otac je unapred osuđen, mada je odbrana pobila sve tačke optužnice.

- Ako bi se sudilo po pravu, moj otac bi sledeće godine bio slobodan čovek. Međutim, politički aspekt to neće dozvoliti - rekao je Darko Mladić.

I. P.

#Darko Mladić

#Ratko Mladić

#Suđenje

'