AKTUELNO

O značaju isporuke ruskih letelica i kako izgleda let ovakvim avionima, za NOVO JUTRO TV PINK govorili su, v.d-a pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik odeljenja za operativne poslove komande RV-a i PVO-a pukovnik Aleksandar Piposki i general major u penziji, opitni pilot Branko Bilbija.

- Ovaj paket vojno-tehničke pomoći iz Ruske Federacije ima ogroman značaj pre svega za vazduhoplovstvo ali ne samo za vazduhoplovstvo. On se sastoji od tri dela. Jedan se odnosi na ratno vazduhoplovstvo, drugi na kopnenu vojsku a treći se odnosi na protivvazdušnu odbranu - rekao je v.d. pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.Kako kaže, već smo mogli da vidimo rezultate tog prvog dela saradnje.

- Pomenuti Antonovi 26 su drugi delovi pomoći koji su namenjeni ratnom vazduhoplovstvu i oni će svakako poboljšati našu sposobnost transportne avijacije. Ovo je transportni avion koji je dugo bio u službi našeg ratnog vazduhoplovstva, dobro ga poznajemo, to je jedan solidan i pouzdan avion - rekao je Miloradović.

Kako kaže, projekat o kome smo i obaveštavali narod sastoji se prvo od pripreme i isporuke aviona, a zatim od tri faze vršenja radova. - Posle prvog i drugog paketa, ove godine predviđeno je da se ugovori i treći paket, da se podigne modernizacija na mnogo viši nivo i isporuka tog novog naoružanja koje će taj avion učiniti da taj avion postane avion četvrte plus generacije – rekao je Miloradović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, sposobnosti vojske Srbije će značajno da porastu i vođene rakete poslednje generacije će značajno da unaprede sposobnost našeg vazduhoplovstva.

Sve nacije u okruženju takođe rade na tom problemu, i mi smo relativno brzo rešili ovaj problem.

- Naš stalni zadatak u miru je kontrola i zaštita vazdušnog prostora, i samim tim i samom činjenicom povećanja broja vazduhopova povećavaju se naše sposobnosti za izvršenje tog zadatka u miru – rekao je načelnik odeljenja za operativne poslove komande RV-a i PVO-a pukovnik Aleksandar Piposki.

Foto: Printscreen

- Kada se vrši procena vazduhoplova uzimaju se u obzir svi parametri u toku procene. Od strategija i potreba oružanih snaga za takvim moćnim sredstvom. Cilj je osposobljavanje i modernizacija i izvođenje na četiri plus kategoriju a tu je pre svega u pitanju oprema – rekao je opitnoi pilot Branko Bilbija.

#Novo jutro

#Vojska

'