AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je danas svim zaposlenima u rudarskom sektoru, u kojem radi oko 25.000 ljudi, Dan rudara, uz poruku da rudarstvo ima budućnost u Srbiji, s obzirom na to da će se u ovom sektoru realizovati veliki broj investicija.

Antić je napomenuo da se rudarstvo u Srbiji uveliko modernizuje i da su napravljeni vidljivi pomaci, što bi, kaže, trebalo da ohrabri zaposlene u rudarskom sektoru i najavi im svetliju i sigurniju budućnost.

- Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika i njihove zarade, kao i ekološki standardi - naveo je resorni ministar u čestitki.

Kako je istakao, nadležnima je veoma važno da ispune najvažniju potrebu rudara - da im osiguraju veću bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, jer rade u teškim uslovima, sa određenim rizikom.

- Duboko smo svesni da zaraditi 'hleb sa sedam kora', nije nimalo lako - podvukao je Antić.

On je naglasio da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje, imajući u vidu geološka otkrića, poput ležišta u Jadru kod Loznice, nalazišta Čukaru Peki kod Bora, uz rad na intenzivnim geološim istraživanjima u Timočkom kompleksu, i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice.

- Niz drugih aktivnosti domaćih i stranih rudarskih kompanija, svakako će dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji, što će dodatno unaprediti čitave regione - ukazao je Antić.

Dodao je da očekuje dodatne investicije u rudarstvo, otvaranje novih rudnika, dodatna istraživanja, za šta su, kaže, potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva.

- Vlada Srbije i Ministarstvo postavili su cilj od kojeg neće odustati - zaštitu prava radnika, da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer upravo oni jesu nosioci energetske stabilnosti i stub ove strateške privredne grane. Uz rudarski pozdrav - Srećno! - poručio je Antić.

#Aleksandar Antić

#Rudar

#čestitka

'